Apie konfliktą Gazoje per žinias girdime kasdien. Tačiau ką apie jį pasakoja geografams prieinami duomenys?
Elzė Buslavičiūtė ir doc. dr. Laurynas Jukna iš VU CHGF Geografijos ir kraštotvarkos katedros apžvelgia, ką apie šį karą galime sužinoti iš palydovų teikiamos informacijos.
Palydovinėms technologijoms radikaliai keičiant karinių veiksmų ir konfliktų regionų stebėseną, atvirųjų duomenų amžiuje anksčiau ribota informacija šiuo metu yra nesunkiai pasiekiama, o beveik realiu laiku prieinami aukštos ir vidutinės raiškos palydoviniai vaizdai naudojami ne tik žvalgybos tikslais, bet ir kovojant su plačiai paplitusia dezinformacija.
 
2023.12.04
Vilniaus universiteto (VU) Chemijos ir geomokslų fakulteto geografai Elzė Buslavičiūtė ir doc. dr. Laurynas Jukna paaiškino, ką palydoviniai duomenys mums sako apie dabartinį konfliktą Gazos sektoriuje.
 
Užfiksuoti vaizdai nuo pat pirmųjų karo valandų

Karo sukeliamos žalos įvertinimas aktyvių veiksmų teritorijose yra sudėtingas ir pavojingas uždavinys, todėl nuotoliniai tyrimai vis plačiau naudojami pirminiam žalos (infrastruktūrai, turtui, gamtinei aplinkai ir kt.) mastui nustatyti ir humanitarinei pagalbai planuoti. Spalio 7 d. rytą teroristinė grupuotė „Hamas“ iš Gazos sektoriaus atakavo Izraelio gyventojus. Skaičiuojama, kad atakų metu daugiau negu 1400 žmonių žuvo, 5600 buvo sužeista, daugiau nei 240 žmonių „Hamas“ paėmė įkaitais. Reaguodamas į šiuos įvykius, Izraelis oficialiai paskelbė karą (pirmą kartą nuo 1973 m.), o šalies  karinės pajėgos pradėjo operaciją „Geležiniai kardai“. Šia karine operacija siekiama atremti teroristinės organizacijos „Hamas“ keliamą grėsmę ir iš esmės sunaikinti pačią organizaciją.

Akivaizdu, jog Izraelis yra itin sudėtingoje situacijoje, kadangi prieš „Hamas“ nukreipta operacija iš esmės įgyvendinama palestiniečių tankiai apgyvendintame Gazos ruože, o organizacijos kovotojai dažnai prisidengia civilių infrastruktūra bei taikiais gyventojais. Praėjus kelioms valandoms po „Hamas“ puolimo pradžios, virš Izraelio teritorijos ir Gazos ruožo praskrido „Sentinel-2“ palydovas. Tai buvo bene pirmieji viešai prieinami palydoviniai vaizdai, parodantys šių įvykių pradžią. Palydoviniuose vaizduose matomi dūmai ir išskirtos aktyvios ugnies teritorijos Izraelyje šalia Gazos ruožo įsikūrusiose gyvenvietėse, tarp jų stipriai nukentėjusios Kfar Aza, Be‘eri ir kitos.

 
Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos