Vilniaus Universiteto Geografijos ir kraštotvarkos katedra startuoja su nauju mokslo sklaidos ir populiarinimo projektu. Nuo šiol kiekvieną mėnesį pasirinksime aktualiausius ir mūsų manymu didelį globalų arba regioninį poveikį turinčius gamtinius, geopolitinius, socialinius ar kitokio pobūdžio reiškinius. Naudodamiesi šiuolaikinėmis (didele dalimi palydovinėmis) technologijomis sudarysime jų vizualizacijas, pateiksime trumpą nagrinėjamų įvykių priežastingumo ir poveikio bei masto analizę.

Sekite mus, laukia idomi ir turininga kelionė!

2023.10.24

Rugsėjį ir spalį Afganistaną ir Maroką supurtė galingi žemės drebėjimai. Maroke, kuriame tokie reiškiniai nėra dažni, ir Afganistane jie nušlavė ištisus kaimus ir nusinešė tūkstančių žmonių gyvybes. Pasitelkdami palydovinius duomenis Vilniaus universiteto (VU) Geomokslų instituto geografai dr. Laurynas Jukna ir Elzė Buslavičiūtė parodė realų drebėjimų mastą ir paaiškino, kaip tokius įvykius galima sekti naudojantis šiuolaikinėms technologijoms.

Pokyčius stebi palydovai 

Europos kosmoso agentūros (EKA) „Sentinel-1“ misijoje veikia du dirbtiniai žemės palydovai, turintys aktyvius mikrobangų jutiklius. Tokie jutikliai generuoja ir Žemės link skleidžia tam tikro dažnio mikrobangų impulsus. Po to, kai mikrobangos susiduria ir išsklaidytos nuo Žemės grįžta į kosminę erdvę, jų impulsai yra registruojami. 

Pilną straipsnį kviečiame skaityti čia: https://naujienos.vu.lt/zemes-drebejimai-afganistane-ir-maroke-koks-is-tiesu-ju-mastas/?fbclid=IwAR3i9Hspu3RPT2p6ID3oKbzPwb57IQ56tB1IR1tTcdZRS1XjgO85fQXfnzg

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos