2023 m. rugsėjo 11 d. 10 val. , likus kiek daugiau nei metams iki kitų metų rudenį vyksiančių Lietuvos Respublikos Seimo rinkimų, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) surengė esamos Seimo rinkimų apygardų ribų situacijos ir numatomų pokyčių kai kuriose apygardose pristatymą, kurio pagrindiniu pranešėju yra doc. dr. Rolandas Tučas. Įrašą galite pažiūrėti čia:
 
2023.09.12

Seimo rinkimų apygardų ribų analizę VRK atlieka kasmet, bendradarbiaudama su Vilniaus universiteto Geografijos ir kraštotvarkos katedros akademine bendruomene. Remiantis iš Lietuvos gyventojų registro gautais rinkėjų skaičiaus duomenimis stebimi vienmandačių rinkimų apygardų rinkėjų pokyčiai.Pastarųjų metų analizės rodo, kad gyventojų gausėja Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir jų priemiesčiuose, o kai kuriuose regionuose – mažėja. Todėl rinkimų apygardų ribų pokyčiai yra neišvengiami.Vadovaujantis Rinkimų kodeksu, rinkėjų skaičius vienoje Seimo rinkimų apygardoje turi būti nuo 0,9 iki 1,1 vidutinio rinkėjų visose vienmandatėse rinkimų apygardose skaičiaus (šiuo metu vidutinis rinkėjų skaičius – 34 217, apygardos rinkėjų skaičius gali būti nuo 30 796 iki 37 639 rinkėjų).VRK primena, kad vadovaujantis Rinkimų kodeksu, Lietuvos Respublikos Seimo rinkimams organizuoti ir vykdyti yra sudaroma viena daugiamandatė rinkimų apygarda, kurioje balsuoja visi turintys balsavimo teisę Lietuvos Respublikos piliečiai ir 71 vienmandatė rinkimų apygarda: 70 – Lietuvos Respublikos teritorijoje ir 1 – Pasaulio lietuvių vienmandatė apygarda. 
 
2023.09.12 22023.09.12 3
 
🇱🇹 Lietuvos teritoriją skirstant į 70 vienmandačių rinkimų apygardų, atsižvelgiama į rinkėjų skaičių toje rinkimų apygardoje, valstybės teritorijos suskirstymą į vienmandates rinkimų apygardas per ankstesnius Seimo rinkimus ir administracinį teritorinį padalijimą. Rinkimų apygarda sudaroma iš bendrą ribą turinčių rinkimų apylinkių.
🇱🇹 Rinkimų kodeksas įpareigoja VRK, likus ne mažiau kaip 210 dienų iki Seimo rinkimų, nustatyti ir, likus ne mažiau kaip 180 dienų iki rinkimų savo interneto svetainėje paskelbti rinkimų apygardas sudarančių rinkimų apylinkių sąrašą, apygardų rinkėjų skaičių, apygardų rinkimų komisijų buveinių adresus ir pastatų, kuriuose yra balsavimo patalpa, adresų koordinates.
🇱🇹 VRK informuoja, kad visi pasiūlymai dėl apygardų ribų keitimo laukiami el. pašto adresu
Pasiūlymų pateikimo terminas – 2023 m. spalio 2 d.
Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos