Pasaulyje spartėjant biologinės įvairovės nykimui ir klimato kaitai, didėja ir socialiniai bei ekologiniai iššūkiai. Supratimas apie įvairius žmogaus ir gamtos ryšius visame pasaulyje tampa vis svarbesnis. Tačiau tai, kaip žmonės suvokia, kokia reikšmė teikiama ir kaip vertinama žmogaus ir gamtos sąveika, daugiausia priklauso nuo įvairių disciplinų, teorinių, socialinių ir kultūrinių bei politinių kontekstų. Pripažįstant šias skirtingas pasaulėžiūras ir konceptualius požiūrius, knygoje siekiama padėti geriau suprasti žmogaus ir gamtos sąveikos procesus, pateikiama praktinių pavyzdžių, kaip šią sąveiką galima vertinti įvairiose Europos ir už jos ribų esančiose kraštovaizdžiuose.

2022.07.12

Knygoje pristatomi šeši konceptualūs darbai ir 26 empirinės studijos, kurios įvairiais metodais analizuoja žmogaus ir gamtos santykius. Tai apima supratimą, kaip žmonės gamtai priskiria vertybes, aptaria žmogaus ir gamtos sąveiką, pateikia pavyzdžių, kaip šios vertybės ir sąveika gali būti sistemiškai vertinami skirtinguose kraštovaizdžiuose įvairiose pasaulio šalyse.

Knygoje vadovaujamasi integruoto socialinių ir ekologinių sistemų supratimo idėja (angl. socio-ecological system), kai sveikos ekosistemos yra gyvenimo kokybės pagrindas, o aplinkos pokyčius daugiausia lemia visuomenės veikla. Taikant konceptualius ir empirinius metodus, įskaitant kokybines, kiekybines ir mišrias metodikas, knygoje siekiama praplėsti diskusiją apie žmogaus ir gamtos santykių bei vertinimo metodų įvairovę ir paskatinti naują perspektyvą, reikalingą kuriant tvaresnę ateitį, ypač susiduriant su vykstančiais socialiniais ir aplinkos pokyčiais.

Knygą parengė tarptautiniu mastu jau pripažinti šios srities mokslininkai ir jauni mokslų daktarai, tačiau ji parašyta prieinamu formatu, kad sudomintų plačiąją auditoriją, įskaitant būsimus studentus, dėstytojus, jaunus specialistus ir mokslininkus, besidominčius tarpdisciplinine socialinių-ekologinių tyrimų ir aplinkos vertinimo sritimi.

Dr. Ievos Misiūnės su kolegomis iš Italijos ir Ispanijos recenzuota ir redaguota knyga-straipsnių rinkinys: https://link.springer.com/book/10.1007/978-3-031-01980-7

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos