Tarptautinė geografinė sąjunga (IGU) jau išreiškė savo griežtą prieštaravimą Rusijos ginkluotųjų pajėgų invazijai į Ukrainą, nepriklausomą suverenią valstybę (žr.: https://igu-online.org/declaration-by-the-international-geographical-union-on-the-ukraine-crisis/). Visgi karinio puolimo eskalacija ir kylanti humanitarinė krizė reikalauja tolesnio mūsų atsako. 

2022.03.11

 

Šiandien, 2022 m. kovo 7 d. Tarptautinės geografinės sąjungos (IGU) Vykdomasis komitetas žengia precedento neturintį žingsnį – suspenduoja Rusijos nacionalinio komiteto narystę IGU iki tol, kol bus priimtas oficialus sprendimas dėl jo narystės artimiausioje IGU Generalinėje asamblėjoje 2022 m. liepos mėnesį.

Rusijos nacionalinis IGU komitetas yra neatsiejamai, simboliškai susijęs su Rusijos geografų draugija (RGS). Šios draugijos prezidentas – Rusijos Federacijos gynybos ministras, o Rusijos Federacijos prezidentas Vladimiras Putinas – RGS patikėtinių tarybos pirmininkas yra tie asmenys, kurių sprendimais grindžiama neteisėta invazija į Ukrainą. IGU Vykdomasis komitetas smerkia Rusijos vyriausybės veiksmus, kurie prieštarauja IGU tikslams ir vertybėms, nurodytiems jos įstatuose (https://igu-online.org/organization/statutes/">https://igu-online.org/organization/statutes/). Tokiomis aplinkybėmis Vykdomasis komitetas mano, kad IGU negali toliau oficialiai bendradarbiauti su Rusijos nacionaliniu komitetu.

Nepaisant to, IGU Vykdomasis komitetas pripažįsta, kad daugelis Rusijos geografų yra pasibaisėję ir griežtai prieštarauja nuolatiniam Rusijos ginkluotųjų pajėgų buvimui bei agresijai Ukrainoje ir atvirai raginanutraukti karines operacijas (žr.: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSda40t4qloWZ386f0EueqHbCDZGJdE56GGJdHD5YAKUk7R29w/viewform?fbclid=IwAR2mdNs5QqDmp1cVAsRK5aI7U3yNWZFbbBxPdM0dJttyKAH_hYqCP6jwnWU">https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSda40t4qloWZ386f0EueqHbCDZGJdE5...).

Taigi, stabdydama oficialią Rusijos narystę IGU, Tarptautinė geografinė sąjungalieka atvira kolegiškam bendradarbiavimui su atskirais kolegomis iš Rusijos.

Prof. Michael E. Meadows

IGU prezidentas

2022 m. kovo 7 d.

Oficialus tekstas: https://igu-online.org/igu-executive-committee-suspends-the-igu-national-committee-of-russia/

Rusijos draugijos veiklos IGU sustabdymą inicijavo Šiaurės ir Baltijos šalių geografinių draugijų prezidentai (tarp jų - Lietuvos geografų draugijos prezidentė Genovaitė Kynė), pasirašę kreipimąsi į IGU 2022 m. kovo 3 dieną.

Nuotrauka: Subombarduotas Borodiankos miestas (Reuters/Maksim Levin, 2022 03 03).

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos