img 4690

Sveikiname Vilniaus universiteto Chemijos ir geomokslų fakulteto Biochemijos studijų programos IV kurso studentę Adelę Tiuchtaitę laimėjus 2020 m. Andriaus Sniadeckio stipendiją. Norime palinkėti Adelei niekada nenuleisti rankų ir siekti savo tikslų net pačiu sunkiausiu laikotarpiu.

 

Apie Andrių Sniadeckį

Vilniaus universiteto profesorius Andrius Sniadeckis, žymus XIX a. chemikas ir medikas, į Vilnių atvyko 1797 metais, būdamas 29 metų, ir tapo Vilniaus universiteto Chemijos katedros vedėju. Ilgainiui tapo vienu populiariausių profesorių universitete, buvo mėgiamas ir pageidaujamas Vilniaus gydytojas. Sniadeckis normino chemijos terminiją, parašė pirmąjį Vilniaus universitete chemijos vadovėlį, kuris buvo ir pirmasis chemijos vadovėlis lenkų kalba; parašė organinių būtybių traktatą – vieną pirmųjų organinės chemijos pradmenų teoriją Europoje. Visą likusį gyvenimą profesorius dirbo ir kūrė Vilniuje ir savo sodyboje Baltupyje (dabar – Ašmenos r., Baltarusija). 

Kiekvienais metais per Lectiones Andreae Sniadecki lankytojai apie profesoriaus veiklą sužinodavo vis daugiau: į lietuvių kalbą buvo išverstas Chemijos vadovėlis, paskaita apie alchemiją ir chemijos istoriją, satyrinis veikalas medicinos tema apie Juromaniją, ištraukos iš darbų apie medicininį požiūrį į mitybą, fizinį vaikų lavinimą bei satyrinės Sniadeckio prozos ištraukos, satyrinių filosofinių kūrinių motyvais buvo suvaidintas absoliučiai išskirtinis ir vienintelis aktoriaus ir režisieriaus Rolando Kazlo spektaklis Juromanija: vienos baisios ligos istorija, diagnostika ir gydymas pagal Andrių Sniadeckį. Sniadeckio nuopelnų gyvybės mokslams įvertinimo vienas didžiausių įvykių buvo filosofinio traktato apie organinių būtybių teoriją vertimas į lietuvių ir anglų kalbas 2018 metais. Abiejų knygų vertimą ir leidybą finansavo mecenatai bendrovė „Thermo Fisher Scientific“ ir Vilniaus Universitetas. 

 

Andriaus Sniadeckio stipendija

Visas savo jėgas Andrius Sniadeckis skyrė jaunosios kartos, šviesiausio jos žiedo – studentijos – ugdymui. Savo idėjų tęstinumą matė jaunų, gabių pasekėjų veikloje. Šią Sniadeckio estafetę, pradėtą prieš beveik du šimtus metų, atgaivino skaitymų mecenatai „Thermo Fisher Scientific“, pagerbdami Andriaus Sniadeckio akademinį palikimą ir asmenybę. 2018 metais bendrovės sumanymu buvo įkurta ir pirmą kartą įteikta prof. Andriaus Sniadeckio vardo stipendija. Ji teikiama kasmet per Andriaus Sniadeckio skaitymus.

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos