bendra nuotrauka 2 1 chgf 642x410

Vilniaus universiteto (VU) Chemijos ir geomokslų fakultete veikiančiame Nanotechnologijų ir medžiagotyros centre (NanoTechnas), vadovaujamame prof. Almiros Ramanavičienės, pradedamas vykdyti projektas „Elektrai laidūs polimeriniai 3D karkasai kaip naujos strategijos biomedicinos reikmėms“ (angl. Electro-conductive polymeric 3D scaffolds as novel strategies for biomedical applications, ESCULAPE). Projektas orientuotas į tvirto tarpdisciplininio bendradarbiavimo skatinimą, daugiausia dėmesio skiriant moksliniams tyrimams ir inovacijoms biomedžiagų, polimerų, nanotechnologijų, audinių inžinerijos, mikrobiologijos ir medicinos srityse. Pagrindinis šio projekto tikslas – atrasti naujus sprendimus medicininėje inžinerijoje, kurie bus panaudojami regeneracinėje medicinoje ir nešiojamojoje elektronikoje.

Projektu, kurio VU chemikų mokslinei grupei vadovaus prof. A. Ramanavičienė, bus siekiama sukurti novatoriškus sprendimus – nuo gamybos iki praktinio taikymo strategijų, naudojant maksenus (angl. MXenes) – neseniai atrastą pereinamųjų metalų karbidų, nitridų ar karbonitridų dvimačių (2D) medžiagų klasę. Pasitelkus maksenus planuojama pagerinti poringų 3D karkasų, paruoštų naudojant elektrinį verpimą, savybes ir kokybę. Šie modifikuoti karkasai bus pritaikyti audinių inžinerijoje, regeneracinėje biomedicinoje, organų lustų technologijose ir kuriant nešiojamąją elektroniką ant austinių ir neaustinių audinių.

 

almira ramanavidiene 683x1024

Prof. Almira Ramanavičienė

 

VU chemikai šiame projekte bendradarbiaus su mokslininkais ir verslo atstovais iš įvairių pasaulio šalių. Lapkričio 21–23 d. Porte, Portugalijoje, įvyko pirmasis projekto dalyvių susitikimas, kuriame dalyvavo atstovai iš Lietuvos (Vilniaus universitetas), Latvijos (University of Latvia ir Elektronikas Un Datorzinatnu Instituts), Ukrainos (Sumy State University ir Materials Research Centre), Lenkijos (Adam Mickiewicz University in Poznan), Prancūzijos (French National Institute of Health, Inserm), Čekijos (RESPILON MEMBRANES S.R.O.), Portugalijos (BIOFABICS LDA), Suomijos (University of Eastern Finland) ir Brazilijos (University of Campinas – UNICAMP) institucijų. Šis susitikimas – tai oficiali mokslinio bendradarbiavimo pradžia, suteikianti galimybę visiems komandos nariams suderinti savo tikslus, lūkesčius ir vaidmenis. Pagrindinis susitikimo tikslas – pradėti ESCULAPE projektą pristatant pagrindines suinteresuotąsias šalis ir komandos narius, apžvelgiant projekto tikslus ir etapus, vizitų į partnerių institucijas planą.

Įgyvendinant projektą bus siekiama ne tik sukurti inovatyvius sprendimus įvairioms taikymo sritims, bet ir palaikyti Ukrainos mokslą, žengiantį pirmyn tokiomis sunkiomis sąlygomis – projektui vadovauja šiuo metu Latvijos universitete dirbanti mokslininkė iš Ukrainos dr. Viktoriia Korniienko. Tikimasi, kad tarptautinis bendradarbiavimas, naujos idėjos, novatoriškos technologijos ir mokslinių tyrimų mobilumas padės kurti geresnę ateitį ir prisidės prie mokslo plėtros visame pasaulyje.

Moksliniai tyrimai bus finansuojami HORIZON-MSCA-2022-SE-01-ESCULAPE (projekto Nr. 101131147) lėšomis.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos