img 5487

Magistrantūros studentai retai vyksta praktikos į tolimąjį Taivaną, tačiau chemikė Diana Vištorskaja šia galimybe pasinaudojo. Atlikusi tiek TEEP praktiką Taivane, tiek Lietuvos mokslo tarybos finansuotą praktiką, ji lygina šias patirtis ir teigia, kad iš abiejų pasisėmė naudos tiek karjeros, tiek asmenine prasme.

Kas paskatino dalyvauti TEEP programoje ir dirbti su prof. Jen-Chang Yang komanda Taipėjaus Medicinos universitete? Trumpai aprašykite savo patirtį dirbant su prof. Jen-Chang Yang komanda ir kokias užduotis atlikote praktikos metu.

Mano baigiamojo darbo vadovas prof. Aivaras Kareiva pasiūlė man atlikti praktiką Taivane pagal TEEP programą ir dirbti su prof. Jen-Chang Yang komanda Taipėjaus Medicinos universitete (TMU). 2015 m. Taivano švietimo ministerija pradėjo Taivano patirties ugdymo programą (TEEP), siekdama paskatinti daugiau tarptautinių studentų dalyvauti trumpalaikėse profesinėse stažuotėse, kurias organizuoja Taivano universitetai ir kolegijos. Nemažai studentų ir profesorių iš mūsų fakulteto jau buvo išvykę į Taivaną. Bet būtent TEEP programa leidžia tai padaryti studentams, kurie nei karto ten nėra buvę. Aš manau, kad kiekvienas studentas gali pasinaudoti tokia puikia galimybe.

Taivane buvau 2 mėnesius (balandį ir gegužę) ir dirbau Taipėjaus Medicinos universitete su prof. Jen-Chang Yang komanda. Praktikos tikslas buvo kietafazės sintezės būdu, naudojant rutulinį malūną, susintetinti Bi2O3-Fe3O4 junginį, kuris gali būti panaudojamas kaip kontrastinė medžiaga. Šiam tikslui pasiekti reikėjo optimizuoti sintezės sąlygas. Taip pat vienas iš uždavinių buvo ištirti gautus produktus XRD ir FTIR tyrimo metodais bei atlikti gautiems mėginiams radiopralaidumo analizę. Profesorius Yang detaliai paaiškino praktikos tikslą ir uždavinius, supažindino su savo komanda, kurie padėjo pasiekti užsibrėžtų tikslų.

Ką konkrečiai praktikos metu dirbote ir ko išmokote? Kuo ši patirtis skyrėsi nuo darbo Vilniaus universitete?

Vilniaus universitete mano moksliniai darbai yra susiję su skirtingos cheminės sudėties itrio aliuminio granatų sinteze zolių-gelių metodu. Taivane aš susipažinau su nauju sintezės metodu – kietafazės sintezė, naudojant rutulinį malūną bei dirbau su nauja oksidų sistema. Taigi, iš pradžių buvo keičiamos skirtingos sintezės sąlygos, kaip skirtingi Bi2O3 ir Fe3O4 santykiai bei kaitinimas įvairiose temperatūrose (550 C, 700 C, 750 C, 800 C ir 850 C). Paskui buvo atlikti mėginių XRD ir FTIR matavimai, kurie leido ištirti gautų produktų struktūrinius ypatumus. Šiuos matavimus atlikdavau ir Vilniaus universitete, bet TMU universiteto įranga skiriasi nuo mūsų, todėl įgijau naudingos patirties dirbant su kitais prietaisais. Be to, buvo optimizuota radiopralaidumo analizė ir atliktas šios savybės tyrimas gautiems junginiams. Pirmą kartą dirbau su radiopralaidumo analize, buvo įdomu susipažinti su nauju tyrimo metodu.

Ar praktikos Taivane metu kilo kokių nors iššūkių – tiek mokslinių, tiek kultūrinių? Kaip su jais susitvarkėte?

Tai buvo pirmoji mano tarptautinė stažuotė ir pirmą kartą viena išvykau į užsienį, todėl iššūkių tikrai buvo. Iš pradžių bijojau, kad bus sunku susišnekėti angliškai, tačiau visi TMU universiteto žmonės kalba angliškai ir jokių problemų dėl supratimo nekilo. TEEP studentai iš bendrabučio paaiškino ir parodė, kaip geriausiai važiuoti iki universiteto ir supažindino su miesto kultūra. Kaip ir minėjau anksčiau, pirmą kartą teko dirbti su nauju sintezės metodu bei nauja įranga. Prof. Yang ir jo komanda bei visi žmonės, su kuriais teko bendradarbiauti Taivane, buvo labai geranoriški, darbštūs ir geri savo srities specialistai, todėl jeigu iškildavo kažkokios problemos ar klausimai, visada susilaukdavau pagalbos. Taigi, man tai buvo visiškai nauja ir naudinga patirtis tiek moksline prasme, tiek asmenine prasme.

img 4596

Ar toliau planuojate tęsti Taipėjuje pradėtus darbus?

Mūsų universitete atlikau atvežtų iš Taivano susintetintų mėginių morfologinius tyrimus su SEM mikroskopu ir išsiunčiau rezultatus profesoriui iš Taivano. Taip pat, iš Vilniaus universiteto į Taivaną buvo nuvežti kremai antibakteriniams tyrimams ir iki šiol bendradarbiauju su profesoriumi Yang dėl šių mėginių tyrimo rezultatų.

Be praktikos Taivane, taip pat atlikote ir Lietuvos mokslo tarybos (LMT) finansuotą praktiką, kurios metu zolių-gelių sintezės metodu sintetinote įvairios stechiometrijos itrio aliuminio granatus, legiruotus cerio ir vanadžio bei natrio ir europio jonais. Kuo šios praktikos susijusios, ir kuo skyrėsi?

Šitos praktikos yra skirtingos. Visų pirma, skiriasi tyrimo objektas, nes Taivane praktikos metu sintetinau Bi2O3-Fe3O4 oksidą kaip kontrastinę medžiagą, o LMT praktikos metu aš sintetinau skirtingos cheminės sudėties granato struktūros liuminoforus. Be to, Taivane naudojau kietafazės sintezės metodą, naudojant rutulinį malūną, o LMT praktikos metu – zolių-gelių sintezę. TEEP praktikos metu buvo atlikti radiopralaidumo tyrimai, o per LMT praktiką ištyriau liuminescencines savybes. Be abejo, TEEP praktikos metu aš turėjau galimybę pakeliauti ir apžiūrėti Taivaną. Šitas miestas paliko daug nepakartojamų įspūdžių ir prisiminimų, nustebino savo gamtos grožiu. Pagrindiniai praktikų panašumai būtų tai, jog abejais atvejais sintetinau neorganines medžiagas ir ištyriau jas XRD, FTIR ir SEM tyrimo metodais. Taip pat, praktikų atlikimo trukmė tokia pati – du mėnesiai. Be to, ir LMT, ir TEEP praktikos metu buvo sudarytos visos sąlygos sklandžiai atlikti darbą. Kaip ir Vilniaus universiteto, taip ir Taivano Medicinos universiteto vadovai ir konsultantai siekė sudominti, apmokyti bei suteikti kiek įmanoma daugiau žinių ir naudingų įgūdžių.

img 3108

Šiuo metu esate magistrantė. Kokie yra jūsų magistrinio darbo tikslai ir kokia jo svarba mokslo bendruomenei? Kaip jis siejasi su ankstesnėmis patirtimis?

Mano magistrinis darbas yra susijęs su naujų liuminoforų sinteze zolių-gelių metodu bei jų charakterizavimu. Taigi, magistrinis darbas – tai mano praktikų ir bakalauro darbo pratęsimas. Magistrinio darbo pagrindinis tikslas – zolių-gelių sintezės metodu sintetinti ir ištirti įvairios cheminės sudėties itrio aliuminio granatus, legiruotus vienu procentu cerio, terbio bei europio jonais. Gautus produktus numatoma ištirti naudojant Rentgeno spindulių difrakcinės (XRD) analizės, Furjė transformacijos infraraudonųjų spindulių spektroskopijos (FTIR), skenuojančios elektroninės mikroskopijos (SEM) metodus. Taip pat, bus išmatuoti mėginių emisijos, sužadinimo spektrai ir emisijos spalvos tonas kartu su sodrumu bus įvertinti iš emisijos spektrų apskaičiuotų spalvinių koordinačių.

Liuminescencinės medžiagos yra svarbios šiuolaikinėms technologijoms, tačiau jas kuriant ir pritaikant vis dar kyla nemažai iššūkių. Šių medžiagų elektrinės, magnetinės, mechaninės, katalizinės ir ypač optinės savybės priklauso nuo įvairių parametrų, tokių kaip junginio cheminė sudėtis ar legiruojančių elementų ir priemaišų kiekis. Pastaruoju metu legiruoti, granato kristalinės struktūros junginiai, yra bene plačiausiai naudojami optikoje, spektroskopijoje, kieto kūno lazeriuose ir šviesos dioduose bei jutikliuose.  Todėl naujų medžiagų, pasižyminčių liuminescencija, paieška, kūrimas ir ištyrimas yra aktualus chemikų darbo uždavinys.

Kuo dabartinis magistrinis darbas skiriasi nuo ankstesnių tyrimų ir praktikų? Ką tikitės pasiekti ar atrasti savo magistriniame darbe?

Pagrindinis skirtumas, kad magistrinio darbo metu bus sintetinami naujos cheminės sudėties liuminoforai. Šiuo atveju bus siekiama ištirti, kaip nuo skirtingo kiekio natrio, kalio ar vanadžio jonų bei vienu procentu terbio, europio ir cerio jonų legiruotos matricos priklauso produktų fazinis grynumas, morfologiniai ypatumai bei optinės savybės. Tikiuosi, kad pavyks susintetinti skirtingos cheminės sudėties granato struktūros liuminoforus, kurie pasižymės faziniu grynumu ir geromis optinėmis savybėmis bei pavyks nustatyti savybių priklausomybę nuo įvestų metalo jonų kiekių.

Minėjote, kad laukia dar viena LMT praktika, kurios metu sintetinsite aukštos entropijos mišrius metalų granatus, kurie gali būti pritaikyti ateities technologijose. Kaip, jūsų manymu, jie gali būti pritaikyti technologijose? Ką tikitės šia praktika pasiekti?

LMT praktikos metu bus sintetinami aukštos entropijos granato struktūrą turintys oksidai. Šios klasės junginiai apima daugybės metalų katijonų įvedimą į vienfazes kristalines struktūras. Aukštos entropijos oksidų (HEO) sritis sparčiai vystosi ir jos aktualumas tik didėja dėl šių medžiagų unikalių struktūrinių charakteristikų ir funkcinių savybių, kurios atveria naujas pritaikymo galimybes. Šios praktikos pagrindinis tikslas yra zolių-gelių sintezės metodu susintetinti naujus aukštos entropijos mišrius metalų granatus, ištirti jų struktūrinius ypatumus ir liuminescencines savybes. Bus siekiama įvesti į itrio padėtį 2% keturių skirtingų lantanoidų jonų. Taip pat bus siekiama gauti daugiakomponentinį oksidą, įvedant devynių skirtingų lantanoidų jonų į itrio padėtį.

Kaip visų šių praktikų patirtis ir įgūdžiai padės siekti tolesnės profesinės karjeros? Ar esate nusimačiusi galimas mokslo kryptis, kuriose norėtumėte specializuotis?

Per praktikas buvo įsisavinti zolių-gelių bei kietafazės reakcijos sintezės metodai, kurie yra plačiai naudojami neorganinės chemijos srityje. Be abejo, praktika Taivane buvo naudinga ir tuo, kad turėjau galimybę patobulinti savo anglų kalbos žinias. Savo ateitį planuoju sieti su chemijos sritimi, norėčiau dirbti su mėginių analize. Manau, jog vertingiausia patirtis buvo darbas su įvairiais analizės prietaisais ir gautų rezultatų apdorojimas, nes ateityje būtent šitie įgūdžiai bus reikalingi atliekant bet kokius mokslinius tyrimus.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos