1 nuotrauka

Geografijos bakalauro studijų programos alumnė ir būsima magistrantė Elzė Buslavičiūtė geografija susidomėjo dar mokykloje. Jos teigimu, studijos suformavo kitokį, gilesnį santykį su aplinka bei suformavo daug gilesnį pasaulio suvokimą.

Kuo jus patraukė geografija kaip studijų kryptis? Ar buvo kokių nors konkrečių šio mokslo sričių, kurios sužadino jūsų susidomėjimą?

Nors mokykloje man labiau sekėsi ne tikslieji mokslai, o kalbos bei istorija, nenorėjau stoti vien į socialinę arba humanitarinę sritį, nes jaučiau trauką gamtiniam pažinimui. Gimnazijoje turėjau nuostabų geografijos mokytoją, su kuriuo žygiuodavome į regioninius ir nacionalinius parkus, bendraudavome su saugomų teritorijų darbuotojais. Matydama, kad yra žmonių, kurie savo kasdieniniame darbe gali būti gamtoje ir ją tyrinėti, nusprendžiau, kad toks darbas tiktų ir man. Apie jokią konkretesnę sritį stodama į geografiją dar negalvojau, tuo metu geografijos programa man atrodė puikus tiek socialinių, tiek gamtinių sričių mišinys, kur gali kartu semtis ir, pavyzdžiui, etnologijos, ir gamtinių Žemės sistemų žinių. Ilgainiui studijose supratau, kad socialinės geografijos kryptis mane domina mažiau, išsigrynino sritys, kuriomis šiuo metu duomiuosi aktyviau – tai nuotoliniai Žemės paviršiaus tyrimai ir fizinė geografija.

Kas paskatino tęsti geografijos studijas magistrantūroje?

Baiginėdama bakalauro studijas, jaučiau, kad noriu likti universitete ir įgyti daugiau žinių, pasinaudoti teikiamomis mainų ir projektų galimybėmis, tęsti mokslinę veiklą. Bakalauro studijose įgytos žinios yra įvairios, bet dažniausiai išmokstami pagrindai, todėl norint gilintis į konkrečią mokslinę sritį, magistrantūros studijos yra natūralus pasirinkimas. Manau, žmogus turi mokytis nuolat, ir nors mokymasis neapsiriboja universiteto sienomis, ir toliau norėjau naudotis proga būti akademinėje aplinkoje ir gilinti savo kompetencijas GIS, nuotolinių tyrimų ir fizinės geografijos srityse.

Kokie, jūsų nuomone, yra pagrindiniai geografijos studijų privalumai? Kaip jos jums asmeniškai prisidėjo prie pasaulio supratimo?

Vienas iš didžiausių geografijos studijų privalumų yra įsiliejimas į daug gražių tradicijų turinčią geografų bendruomenę. Nors geografų yra sąlyginai nedaug, studijų metu galime suformuoti artimus ryšius su dėstytojais ir kursiokais bei jau studijas pabaigusiomis geografų kartomis, dalyvauti tradiciniuose renginiuose ir Jaunųjų geografų klubo veikloje. Šios studijos taip pat yra gana aktyvios, atliekame lauko praktikas, dalyvaujame ekskursijose, su savo tyrimų objektu dažnai turime tiesioginį ryšį, o tai leidžia jį daug geriau pažinti.

Geografijos studijos bendrai suteikia stiprų sisteminį ir erdvėlaikinį pasaulio matymą. Jau pirmais studijų metais paliečiame sistemų teorijos pagrindus, vėliau mokomės apie skirtingus kraštovaizdžio lygmenis, gamtinių ir socialinių komponentų integraciją. Remiantis geografijos teorijomis, atsiranda supratimas apie socialinių ir gamtinių reiškinių pasiskirstymą erdvėje, šio pasiskirstymo priežastis, atsiskleidžia mastelio svarba. Žvilgsnis į tave supančia aplinką stipriai pasikeičia po lauko praktikų. Dabar einant žygiuose mintys sukasi ne tik apie aplinkos grožį, bet ir tos vietos paleogeografinę raidą, augaliją, reljefą. Aplinka tarsi tampa gilesnė ir įvairesnė – ten, kur ankščiau matei tik samanų paklotę, dabar gali įžvelgti kiekvieną atskirą samaną, ten kur ankščiau matei tik kalvas, dabar gali spėti, kaip jos susidarė. Tai visai kitoks, daug artimesnis santykis su aplinka, ir už jo suformavimą šioms studijoms esu labai dėkinga.

Kokias karjeros galimybes, jūsų manymu, turi geografijos absolventai? Kaip pati profesinėje srityje pritaikėte savo išsilavinimą?

Manau, geografai turi geras perspektyvas dirbti GIS srityje, taip pat saugomų teritorijų ir aplinkosaugos sistemoje bei teritorijų planavime. Baigę gretutines pedagogikos studijas, studentai taip pat turi galimybę dirbti geografijos mokytojais ir ugdyti būsimus Geomokslų instituto studentus. Pati esu dirbusi ir su trumpalaikiais projektais, kurie reikalavo GIS žinių, taip pat turėjau galimybę dirbti gruntų tyrimų laboratorijoje, o ateityje tikiuosi savo žinias pritaikyti moksliniuose tyrimuose.

Kaip geografijos absolventė, ką patartumėte moksleiviams, kurie svarsto rinktis šias studijas? Ar yra kokių nors konkrečių įgūdžių ar savybių, kurios, jūsų manymu, yra svarbios sėkmei šioje srityje?

Manau, kad geografija yra puikus pasirinkimas tiems moksleiviams, kurie jaučia, kad yra universalūs, mylintys gamtą ir norintys spręsti šiuolaikines problemas. Šiose studijose gali sutikti įvairių žmonių – ir užkietėjusių gamtininkų, ir norinčių ramaus darbo ofise, tad bendrai, geografą sunku įsprausti į kažkokius rėmus, nes tik pasirinkus konkretesnę geografijos sritį, galima būtų įvardinti reikiamas savybes. Kaip ir bet kokiose studijose, reikia žingeidumo, kruopštumo ir noro tobulėti.

Ar jūsų studijos suteikė jums kokios nors unikalios patirties ar galimybių, tyrimų, projektų, praktikų ir pan.? Kokia geografijos studijų patirtis buvo įsimintiniausia?

Aktyvus studentas bakalauro studijų metų tikrai gali surasti projektų ir praktikų galimybių. Geografijos studijos Vilniaus Universitete leidžia įsilieti ir į tarptautinę geografų bendruomenę – VU geografai yra dalis EGEA (European Geography Association) organizacijos. Dalyvaudama šios organizacijos mainuose ir renginiuose galėjau susipažinti su įvairiais mokslininkais bei vedžiau seminarą savo bendraamžiams nuotolinių Žemės tyrimų tematika. Paskutiniame kurse profesinę praktiką atlikau Gamtos tyrimų centre, kur taip pat gilinau žinias apie palydovinių duomenų naudojimą pelkių tyrimuose. Vis dėlto, dažniausiai geografijos studentams įdomiausia  patirtimi tampa vasaros lauko praktikos, kurių metu mėnesį praleidžiame tyrinėdami dirvožemį, augaliją, reljefą ir bendrai kraštovaizdį, būtent šią praktiką galėčiau pavadinti įsimintiniausia studijų dalimi.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos