236877512 4822398921121862 7127282394559472961 n

Žemėlapių kūrimą, erdvinių duomenų analizę, technologines naujoves bei kūrybiškumą derinanti Kartografijos ir GIS studijų programa, anot Kartografijos magistro Almanto Benio, – perspektyvi ir atverianti įvairias galimybes darbo rinkoje. Su fakulteto bendruomene jis dalinasi studijų įspūdžiais ir tuo, kokias duris jam atvėrė Vilniaus universitetas.

Ar galite pasidalinti kas jus paskatino rinktis Kartografijos ir GIS studijas?

Kartografijos studijas pasirinkau dėl trijų priežasčių. Pirmiausia, studijuojant išlyginamosiose studijose dėstytojai labai sudomino pasakodami apie kartografijos magistro studijas, jų perspektyvą ir didelę tikimybę įstoti į valstybės finansuojamą vietą. Kadangi jau teko bendrauti su dėstytojais ir su jais susipažinti, antra priežastis, kodėl pasirinkau studijuoti, tai dėstytojų kompetencija, profesionalumas bendraujant su studentais ir gebėjimas aiškiai bei įdomiai pateikti informaciją. Trečia priežastis: tęsdamas studijas Vilniaus universitete galėjau įgyti vieno iš seniausių ir prestižiškiausių Europos universitetų diplomą.

Kaip, jūsų nuomone, technologijos pakeitė žemėlapių kūrimo ir analizės procesą ir kokią įtaką jos daro sprendimų priėmimui įvairiuose sektoriuose?

Atsiradus galimybėms kurti žemėlapius kompiuteriais, atsirado ir visiškai naujos galimybės jų kūrimo procese. Turint idėją, reikiamus duomenis ir įdėjus kūrybiškumo, galima greitai ir efektyviai sukurti žemėlapį, o duomenų analizė turint didžiulį kiekį duomenų tapo žymiai paprastesnė. Naujų technologijų pagalba šiandien žemėlapiai naudojami labai plačiai dėl galimybių duomenis pritaikyti pagal poreikius įvairiuose sektoriuose.

Kaip kartografijos studijos jus parengė karjerai šioje srityje? Kuo užsiimate pats ir kokios, jūsų manymu, yra karjeros galimybės absolventams?

Kartografijos studijos padėjo sužinoti žemėlapių kūrimo galimybes, padidinti kompetenciją žemėlapių kūrime ir duomenų analizavime, išmokti GIS subtilybių. Šiuo metu dirbu geodezininku, baigus studijas ilgai nelaukęs gavau keletą darbo pasiūlymų būtent kartografijos ir GIS srityje, tačiau dėl tam tikrų priežasčių turėjau juos atmesti. Todėl manau, kad kartografijos ir GIS sritis perspektyvi ir karjera galima įvairiose srityse.

Ar jūsų studijos suteikė jums kokios nors unikalios patirties ar galimybių, tyrimų, projektų, praktikų ir pan.? Kokia studijų patirtis buvo įsimintiniausia?

Studijų metu turėjome su kursiokais parengti didžiulį projektą. Projekto metu teko prisiimti atsakomybių, išmokti dirbti komandoje, daug komunikuoti tarpusavyje bei su projekto tematika didžiulėse įmonėse dirbančiais profesionalais ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Įsimintiniausia patirtis iš studijų, tai laisvė rinktis pačiam. Praktiniuose užsiėmimuose galėjom realizuoti save, savo kūrybiškumu ir idėjomis atlikdami praktinius darbus savo pasirinkta tema.

Ar studijos atitiko lūkesčius? O galbūt jas įsivaizdavote visai ne taip? Kaip jūsų patirtis VU suformavo jūsų supratimą apie šią sritį ir pagerino jūsų įgūdžius?

Studijos atitiko būtent tai, ko ir tikėjausi. Apie pačias studijas žinojau iš pasakojimų ir turėjau bendrą vaizdinį galvoje, ko galiu tikėtis. Studijų patirtis padėjo pagilinti turimų GIS žinių bagažą ir sužinoti, kokios iš tikrųjų yra kartografavimo ir GIS galimybės, išmokė praktiškai jas realizuoti.

Kokie įgūdžiai, jūsų nuomone, yra būtini norint sėkmingai profesinėje veikloje pritaikyti kartografijos žinias? Ar yra kokių nors specifinių techninių įgūdžių, kuriuos rekomenduotumėte išsiugdyti studentams?

Kūrybiškumas, kritinis mąstymas ir nebijojimas klysti bei mokytis iš klaidų.

Ką patartumėte mokiniams, kurie svarsto rinktis kartografijos ir GIS studijas?

Jei esi kūrybiška(s), domiesi kompiuterinėmis technologijomis, turi kritinį-analitinį mąstymą ir patinka geografija, nebijok rinktis būtent kartografijos ir GIS studijas, nes jos skirtos būtent tau.

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos