30360041607 ef513e4c84 b

CHGF Geomokslų institutas kartu su kolegomis iš Šiaulių akademijos vysto HORIZON-CL6-2022-GOVERNANCE-01 projektą „A SYstem for reaL-time obserVation of Aeroallergen“ (SYLVA).

Projekto pradžia 2023-01-01

Projekto pabaiga 2026-12-31

Pirminiai biologiniai aerozoliai (daugiausia žiedadulkės ir grybų sporos, bet taip pat bakterijos ir virusai) yra išskiriami į orą augalų, grybų ir kitos biotos. Šie bioaerozoliai yra jautrūs klimato kaitai, tačiau jie taip pat tiesiogiai veikia klimatą sąveikaudami su debesimis ir krituliais. Dalis bioaerozolių, ypač žiedadulkės ir kai kurios grybų sporos, žmonėms sukelia alergiją. Tokie aeroalergenai paveikia daugiau nei 80 milijonų europiečių, mažina jų gyvenimo kokybę ir kainuoja gerokai daugiau nei 50 milijardų eurų per metus. Informacija apie bioaerozolius taip pat gyvybiškai svarbi žemės ūkiui ir miškininkystei, kur tiksliajam žemės ūkiui ir žiniomis grįstoms technologijoms reikalingi savalaikiai duomenys apie augalų vystymąsi, patogenų ir parazitų gausą bei invazines rūšis. Šiuo metu tokios savalaikės laisvai prieinamos nemokamos informacijos paklausa yra didelė, o pasiūla nepakankama.

Bendras projekto SYLVA tikslas yra pasiekti ženklų informacijos produktų apie aeroalergenus ir kitus bioaerozolius patobulinimą užpildant duomenų trūkius laike, didinant erdvinę aprėptį ir savalaikiškumą, bei didinant šių produktų prieinamumą. SYLVA technologines naujoves lydės kartu kuriama nauja infrastruktūra, platinimo ir naudojimo būdai. Užmezgami ryšiai su suinteresuotosiomis šalimis užtikrins technologijų įsisavinimą ir tvarumą po projekto gyvavimo laikotarpio.

Pagrindinis SYLVA tikslas – pagerinti informacijos apie bioaerozolius Europoje, ypač žiedadulkes ir grybų sporas, raišką, aprėptį ir prieinamumą. Šis tikslas bus pasiektas plėtojant ir tobulinant kelias sritis:

  • Kuriant pažangiausias bioaerozolių stebėjimo technologijas.
  • Plečiant bioaerozolių stebėjimo duomenų infrastruktūrą ir programinės įrangos prieinamumą, užtikrinant atvirojo kodo publikavimą ir integravimą į Europos aplinkos stebėjimo sistemą.
  • Patvirtinant bioaerozolių stebėjimo technologijos veikimo brandumą ir pridėtinę vertę, pasitelkiant demonstracinius bandomuosius projektus trijuose Europos regionuose.
  • Pagrindinėms suinteresuotosioms šalims demonstruojant SYLVA naujoves, susijusias su klimatu, sveikata, žemės ūkiu, miškininkyste ir aplinka, maksimaliai padidinant poveikį ir užtikrinant stebėjimų ilgalaikiškumą.
  • Užtikrinant ilgalaikį bioaerozolių technologijos ir infrastruktūros tvarumą visoje Europoje.

SYLVA projekte svarbus vaidmuo tenka Vilniaus universiteto komandai (vadovė prof. dr. I. Šaulienė), kurią sudaro Šiaulių akademijos ir CHGF Geomokslų instituto mokslininkai. Vilniaus universitetas kuruoja kertines projekto veiklas: naujų monitoringo standartų formulavimą ir projekto poveikio analizę. Vilniaus universitetas taip pat atlieka svarbų vaidmenį vykdydamas kitus SYLVA darbo paketus: tobulina bioaerozolių stebėjimų metodus vystydami prietaisus bei naują tyrimų metodiką (eDNA naudojimas), atlieka duomenų integraciją su palydovų stebėjimų ir skaitmeninių modelių teikiama informacija. Universiteto komanda rengs mokymų medžiagą ir mokymus, skirtus supažindinti su projekto metu sukurtomis naujovėmis šios srities tyrėjus ir galutinius vartotojus.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos