49161539556 22e87b278d k 642x410

Modernūs žemėlapiai daugelyje sričių yra svarbus įrankis – nuo miestų planavimo iki karo sprogmenimis užterštų teritorijų tvarkymo jie padeda identifikuoti ir spręsti įvairius iššūkius. Dėl geografinių informacinių sistemų (GIS) ir nuotolinių tyrimų žemėlapiai gali būti vis plačiau pritaikomi įvairiose srityse, tad siekdami dalytis šia patirtimi Vilniaus universiteto (VU) Geomokslų institutas bei Lietuvos kartografų draugija kviečia dalyvauti geografinės informacijos mokslo ir technologijų konferencijoje „CartoCon 2022“.

Ypatingas dėmesys socialinėms ir visuomenės sveikatos problemoms

Jau trečią kartą vyksiančios konferencijos tema – „Erdviniai duomenys ir žemėlapiai geresnei ateičiai“. Nuo pastarųjų dviejų konferencijų ji skirsis tuo, kad programa bus specialiai skirta sritims, kuriose vis dar nepakankamai panaudojamas žemėlapių, geografinės informacijos ir technologijų bei nuotolinių tyrimų potencialas.

Anot konferencijos organizatorių dr. Andriaus Balčiūno ir prof. Giedrės Beconytės, tokių sričių pavyzdžiai galėtų būti sveikatos apsauga, kova su nusikalstamumu ir korupcija, socialinių problemų sprendimas.

„Žemėlapiuose galima aiškiai pamatyti įvairius duomenis, pavyzdžiui, teritorijas, kuriose galioja statybų ribojimai, ir jose esančius bei statomus statinius. Valstybinės žemės plotus ir juose nelegaliai vykdomos veiklos objektus. Teritorijas, kuriose ūkininkai deklaravo pasėlius, o žemės danga yra pelkė ar pieva. Teritorijas, kur situacija bloga, bet savivaldybės nevykdo atitinkamų priemonių“, – vardija prof. G. Beconytė.

Temos – nuo mokslinių tyrimų iki praktinio pritaikymo

Organizatorių teigimu, sudarant konferencijos programą buvo bandoma atspindėti geografinių duomenų, žemėlapių, taikomųjų sprendimų kūrimo, naudojimo bei tyrimų aktualijas visose srityse. Todėl jos turinys bus skirtas ir ne profesionaliems GIS naudotojams.

Pranešimai apims tokius klausimus kaip masinių renginių valdymas naudojantis GIS, GIS mokyklų programose, palydovų duomenų panaudojimas, didelių duomenų pagrindu priimami sprendimai ir kt. Be to, siekiant skatinti bendradarbiavimą tarp mokslo, verslo bei valstybinio sektorių ir sukurti palankią aplinką naujoms idėjoms, kaip prisidėti prie technologinės pažangos, daug laiko bus skiriama diskusijoms.

Konferencija vyks VU bibliotekos Mokslinės komunikacijos ir informacijos centre (MKIC) Saulėtekyje lapkričio 25 d. 9–18 val.

Programa

Dalyvio bilietai ir registracija

Daugiau informacijos

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos