img 2 web

Praėjusią savaitę buvo išleista Geomokslų instituto geografės Ievos Misiūnės kartu su kolegomis iš Ispanijos ir Italijos recenzuota ir redaguota knyga „Human-Nature Interactions. Exploring Nature’s Values Across Landscapes“.

Pasaulyje spartėjant biologinės įvairovės nykimui ir klimato kaitai, didėja ir socialiniai bei ekologiniai iššūkiai. Supratimas apie įvairius žmogaus ir gamtos ryšius visame pasaulyje tampa vis svarbesnis. Tačiau tai, kaip žmonės suvokia, kokią reikšmę teikia ir kaip vertina žmogaus ir gamtos sąveiką, daugiausia priklauso nuo įvairių disciplinų, teorinių, socialinių ir kultūrinių bei politinių kontekstų. Pripažįstant šias skirtingas pasaulėžiūras ir konceptualius požiūrius, leidinys siekia padėti geriau suprasti žmogaus ir gamtos sąveikos procesus bei pateikia praktinių pavyzdžių, kaip šią sąveiką galima įvertinti įvairiuose kraštovaizdžiuose.

Knygoje pristatomi šeši konceptualūs darbai ir 26 empirinės studijos, kurios įvairiais metodais analizuoja žmogaus ir gamtos santykius. Tai apima supratimą, kaip žmonės priskiria gamtai vertybes, aptaria, kaip formuojasi žmogaus ir gamtos sąveika, ir pateikia pavyzdžių, kaip šios vertybės ir sąveika gali būti sistemiškai vertinami skirtinguose kraštovaizdžiuose įvairiose pasaulio šalyse. Knygoje vadovaujamasi integruoto socialinių ir ekologinių sistemų supratimo idėja (angl. socio-ecological systems), kai sveikos ekosistemos yra gyvenimo kokybės pagrindas, o aplinkos pokyčius daugiausia lemia visuomenės veikla. Taikant konceptualius ir empirinius metodus įskaitant kokybines, kiekybines ir mišrias metodikas, knyga siekia praplėsti diskusiją apie žmogaus ir gamtos santykių bei vertinimo metodų įvairovę ir paskatinti naują perspektyvą, reikalingą kuriant tvaresnę ateitį, ypač susiduriant su vykstančiais socialiniais ir aplinkos pokyčiais.

cover

Knygą parengė tarptautiniu mastu jau pripažinti šios srities mokslininkai ir jauni mokslų daktarai, prie jos taip pat prisidėjo ir Geomokslų instituto klimatologas Justas Kažys. Ji parašyta plačiajai auditorijai suprantamu stiliumi tam, kad sudomintų visuomenę, būsimus studentus, dėstytojus, jaunus specialistus ir mokslininkus, besidominčius tarpdisciplinine socialinių-ekologinių tyrimų ir aplinkos vertinimo sritimi.

Knyga yra atviros prieigos. Ją paskaityti galite čia: https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-031-01980-7_4

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos