img 0717

Prof. Jūras Banys

Kovo 4 dieną Lietuvos mokslų akademijos, Chemijos ir geomokslų fakulteto bei kitų įstaigų atstovai rinkosi Pakruojo rajone esančiame Žeimelyje, kuriame vyko mokslinė konferencija, skirta pagerbti elektrolizės teorijos kūrėją ir iškilų iš Lietuvos kilusį mokslininką Teodorą Grotusą.

Konferencijos metu sveikinimo žodį tarė Lietuvos mokslų akademijos prezidentas prof. Jūras Banys, Pakruojo rajono meras Saulius Margis, Žeimelio miestelio bendruomenės nariai. Į renginį susirinko didelis būrys chemikų ir kitų mokslo bendruomenės atstovų, taip pat Teodoro Grotuso palikuonių šeimos atstovas. Pakruojo rajono meras džiaugėsi susirinkusia šviesia publika ir juokavo, kad Žeimelis renginio metu trumpam tapo Lietuvos mokslo centru.

200-osioms Teodoro Grotuso mirties metinėms paminėti skirtame renginyje pranešėjai kalbėjo apie mokslininko pasiekimus ir jų reikšmę mokslo raidai, taip pat Grotusų šeimos svarbą Pakruojo kraštui. Teodoro Grotuso tėvo Dytricho Grotuso kurtą muzikos kūrinį atliko moterų choras „Liepos“, o jautria ukrainiečių liaudies daina buvo pagerbti šiuo metu už laisvę kovojantys Ukrainos kariai.

img 0737

Pakruojo krašto garbės ambasadoriui, fakulteto prof. A. Kareivai įteikiamas medalis

Mokslininkai taip pat aptarė Teodoro Grotuso fondo veiklą. Fondo ir aktyvių iniciatorių dėka surinktomis lėšomis kovo 26 d. Žeimelyje bus atidengtas ir skulptoriaus Kęstučio Balčiūno Teodorui Grotusui sukurtas paminklas. Renginio metu Teodoro Grotuso medaliu taip pat buvo pagerbtas ir Chemijos instituto profesorius Aivaras Kareiva, kuris smarkiai prisidėjo prie fondo veiklos ir mokslininko atminimo išsaugojimo, o neseniai tapo ir Pakruojo krašto garbės ambasadoriumi.

grotusas

Skulptoriaus Kęstučio Balčiūno Teodorui Grotusui sukurtas paminklas

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos