258742084 953437012219604 9113687919228409983 n

Minint Pakruojo rajone gimusio žymaus elektrochemiko, pirmosios elektrolizės teorijos kūrėjo ir fotochemijos pradininko Teodoro Grotuso (vok. Theodor von Grotthuss) 200-ąsias mirties metines Vilniaus universiteto (VU) Chemijos ir geomokslų fakultetas, Fizinių ir technologijos mokslų centras, Lietuvos mokslų akademija bei Pakruojo rajono savivaldybė kovo 4 d. kviečia į mokslinę konferenciją „Teodoras Grotusas. Genijus, pralenkęs laiką“.

Teodoras Grotusas kilo iš bajorų šeimos, kuriai priklausė Gedučių dvaras netoli Žeimelio miestelio Pakruojo rajone. Šiame dvare mokslininkas ilgą laiką ir dirbo. Jis pirmasis pasaulyje pasiūlė elektrolizės teoriją, suformulavo fotochemijos dėsnį, kurie laikomi didžiausiais mokslininko pasiekimais, reikšmingais iki mūsų dienų.

VU Chemijos instituto direktoriaus prof. Aivaro Kareivos teigimu, T. Grotusas iš tiesų buvo genijus, pralenkęs laiką: „atrodo, kad T. Grotuso likimas išnykęs, bet iš tikrųjų jį nuolat prisimena šiuolaikinis mokslas. Jis pirmasis paskelbė elektrolizės teoriją, bandė aiškintis, kodėl vyksta šis procesas. Kai kuriais istoriniais laikotarpiais jo teorijos pamirštamos, tačiau vėliau jos vis iš naujo prisimenamos ir prie jų vis grįžtame, jas tyrinėja tiek Vilniaus universiteto, tiek viso pasaulio mokslininkai. Jei tais laikais jau būtų buvusi Nobelio premija, T. Grotusas už savo pasiekimus neabejotinai būtų jos laureatas.“

Teodorui Grotusui skirtos mokslinės konferencijos metu bus prisimenamas mokslininko gyvenimas, indėlis į Lietuvos ir pasaulio mokslo raidą bei Grotusų šeimos nuopelnai krašto kultūrai. Moterų choras „Liepos“ pirmą kartą atliks orkestrui sukurtą ir chorui pritaikytą T. Grotuso tėvo, kompozitoriaus Dytricho Grotuso (vok. Dietrich von Grotthuss) kūrinį.

Su renginio programa galite susipažinti čia

Konferencija vyks Pakruojo raj., Žeimelyje, Naujamiesčio g. 6 (buvusioje žemės ūkio mokykla).

Kontaktinis asmuo: Pakruojo rajono savivaldybės kultūros skyriaus vedėja Renata Budrienė (+37061533407).

Paminklas Teodorui Grotusui Žeimelyje bus iškilmingai atidengtas kovo 26 d., suėjus lygiai 200 metų po mokslininko mirties.

konferencijagrotusaa plakatas konferencija

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos