ieva vide 1

T. Kaunecko nuotrauka

Išrinkus dešimt naujų narių, šiemet baigta formuoti Lietuvos mokslų akademijos Jaunoji akademija (LMAJA). Prieš ketverius metus įkurtos LMAJA nariais renkami motyvuoti Lietuvos mokslo ir studijų institucijose dirbantys mokslininkai, pasiekę reikšmingų mokslo rezultatų ir aktyvūs profesinėje bei socialinėje veikloje. Tarp dešimties LMAJA naujų narių – ir Chemijos ir geomokslų fakulteto kelta kandidatė doc. dr. Ieva Plikusienė.

Doc. dr. I. Plikusienė taip pat dirba Fizinių ir technologijos mokslų centre, yra paskelbusi 30 straipsnių tarptautiniuose recenzuojamuose leidiniuose, dalyvavo septyniuose mokslo projektuose, trims projektams vadovavo. Jos mokslinių tyrimų kryptis apima paviršinių elektromagnetinių ir akustinių bangų taikymą įvairių nanostruktūrų savybių tyrimams.

„Šiam tikslui naudojami du pažangūs tyrimo metodai – spektrinė elipsometrija ir kvarco kristalo mikrogravimetrija su disipacija, kurie pritaikomi kuriant jautrius, žymėjimo nereikalaujančius ir gebančius įvertinti biomolekulių sąveikas realiuoju laiku optinius ir optinius-pjezoelektrinius biologinius jutiklius,“ – pasakoja dr. I. Plikusienė. Ji taip pat kuria ir tobulina tokius jutiklius naujojo koronaviruso SARS-CoV-2 baltymų ir specifinių antikūnų sąveikoms tirti, siekiant geriau suprasti kaip šis virusas gali būti neutralizuotas.

Doc. dr. I. Plikusienė taip pat aktyviai populiarina mokslą, o 2021 m. tapo ir „L’Oréal Baltic“ programos „Moterims moksle“ laureate, todėl naujasis pripažinimas yra ir tolesnis jos darbų tęsinys. „Tapti LMA Jaunosios akademijos nare man didelė garbė, svarbus įvertinimas mano karjeroje ir tuo pačiu atsakomybė. Džiaugiuosi, kad vykdydama LMAJA veiklas čia galėsiu atstovauti chemijos mokslų kryptį ir VU Chemijos ir geomokslų fakultetą ir taip prisidėti prie šios srities populiarinimo tarp kitų jaunųjų mokslininkų ir tų, kurie planuoja jais tapti.“ – džiaugiasi mokslininkė.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos