premijos laureatas

Vilniaus universiteto Chemijos ir geomokslų fakulteto mokslininkas prof. habil. dr. Aivaras Kareiva buvo apdovanotas 2020 metų Rektoriaus premija už išskirtinis metinius mokslo pasiekimus, indėlį plėtojant mokslą universitete bei Lietuvoje ir keliant universiteto mokslo prestižą pasaulyje. Įdomu sužinoti, kokius veiklos tikslus sau kelią profesorius bei kokias veiklas vykdo. Paprašėme prof. habil. dr. Aivaro Kareivos atsakyti į kelis klausimus.

 

Kokius tikslus sau keliate vykdydami mokslinę veiklą?

Mokslinėje veikloje tikslai gali būti skirtingi. Jeigu ta veikla yra susijusi su konkretaus projekto realizavimu, tai mokslinė grupė ir sprendžia tame projekte iškeltus uždavinius. Jeigu mokslinę veiklą finansuoja biudžetas, tai dažniausiai kartu su doktorantais bandome gauti naujų fundamentinių rezultatų. Kartais savo mokslinę veiklą tenka nukreipti konkrečiai pramonės ar verslo problemai išspręsti. Stengiamės savo rezultatus pristatyti mokslo visuomenei įvairiose konferencijose ir paskelbti moksliniuose žurnaluose.

Kokios yra Jūsų, kaip mokslininko, stipriosios pusės?

Chemijos mokslo specifika yra ta, kad šiandien aukštesnio lygio mokslinius rezultatus galima gauti tik dirbant kolektyve, bendradarbiaujat su Lietuvos ir užsienio mokslininkais. Tuo stengiuosi ir vadovautis savo mokslinėje veikloje.

Kokias, Universitetui ir fakultetui svarbias veiklas vykdėte 2020 metais?

Vykdžiau VU biudžetinę temą, vadovavau keliems moksliniams projektams, vadovavau doktorantams, populiarias paskaitas skaičiau visuomenei.

Kuo šios veiklos yra išskirtinės ne tik Universitetui, bet ir Lietuvai?

Mokslinių straipsnių publikavimas tarptautiniuose mokslo žurnaluose, glaudus bendradarbiavimas su užsienio mokslininkais yra savotiškas Lietuvos vardo garsinimas. Man asmeniškai labai svarbu, kai mokslinių rezultatų autoriai yra Lietuvos mokslininkai.

Kaip manote, už kokius mokslinius pasiekimus Jums buvo skirta ši premija?

Už paskelbtas publikacijas tarptautiniuose aukšto mokslinio lygio žurnaluose. 

Kokius ateities planus sau keliate?

Ateityje kartu su mūsų moksline grupe dar vis žadu tęsti mokslinius tyrimus įvairiose tematikose.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos