Protestai ir valdžios represijos, kurios prasidėjo Baltarusijoje po rinkimų pakeitė daugumos šalies gyventojų gyvenimą ir požiūrį į pasaulį. Jauniems žmonėms, kurie labiausiai priešinosi senojo, diktatūros režimo išlikimui, gyvenimas šalyje apkarto labiausiai. Daugelis studentų, kurie jau neturėjo galimybės ramiai tęsti mokslus Baltarusijoje nusprendė savo laimės ieškoti svetur. Vilniaus universitetas taip pat pasiūlė palengvintas galimybės baltarusiams studijuoti mūsų universitete. Chemijos ir geomokslų fakultetas taip pat sulaukė kelių studentų, kurie labiausiai susidomėjo Farmacinės chemijos magistro studijų programa. Naujoji mūsų fakulteto bendruomenės narė Hanna Klipan taip pat pasakoja apie savo gyvenimą Baltarusijoje bei įspūdžius, kuriuos patyrė atvykusi į Lietuvą.

 

Valdžios žiaurumas ir smurtas palietė asmeniškai kiekvieną šalies gyventoją

Hanna gimė ir užaugo mažame Baltarusijos miestelyje – Žlobinas, o po 18 gimtadienio įstojo į Baltarusijos valstybinio universiteto Chemijos mokslų fakultetą.  Prisimindama bakalauro studijas, Hanna dalinasi, kad „visu studijų metu stengiausi įgyti ne tik teorinių žinių, bet ir išsiugdyti kuo daugiau praktinių įgūdžių, sužinoti naujų dalykų“. Ramų, studentišką gyvenimą nutraukė iš karto po rinkimų šalyje prasidėję protestai bei nauji sugriežtinimai studentų atžvilgiu – „visiems baltarusiams po rinkimų prasidėję įvykiai tapo tikru tautiniu sielvartu“.

Po visiems gerai žinomų rugpjūčio 9-12 d. įvykių, kai specialusis policijos departamentas suiminėdavo, sumušdavo, prievartaudavo ir kankindavo niekuo nenusikaltusius gyventojus, kurie taikiai išėjo į gatves, protestuodami prieš per rinkimus vykusį sukčiavimą, paaiškėjo, kad baltarusių gyvenimas jau niekada nebus toks pats, kaip anksčiau“ – studentė prisimena, kad šie įvykiai asmeniškai paveikė kiekvieną Baltarusijos gyventoją. Pabrėžia, kad šie įvykiai pakeitė daugumos gyventojų požiūrį ne tik į valdžią ir jos veiksmus, tačiau ir į asmeninius kiekvieno žmogaus gyvenimo nusiteikimus ir prioritetus – „kai savo akimis pamatai smurtą ir skausmą, be abejonės įvyksta tam tikra asmenybės deformacija ir labai pasikeičia požiūris į gyvenimą“. Žiaurumas, kuriuo valdžia norėjo nuslopinti taikius protestus, šokiravo visą pasaulį ir tapo didele kruvina dėme Baltarusijos istorijoje. Precedento neturintys smurto atvejai prieš moteris, vaikus, senyvo amžiaus žmonės nulėmė teisėtą įsipareigojimų nevykdymą – „padėtis Baltarusijoje dabar labiau panašėja į 90-ųjų laikotarpį, kai žmonių dingimas ir žmogžudystės buvo įprastas, kasdienis dalykas“. Be abejonės, diktatūros režimas be žmonių palaikymo negali trūkti amžinai, todėl Hanna pabrėžia, kad visi baltarusiai ir toliau kovos už savo teisėtą teisę į laisvę nepaisant valdžios žiaurumo ir melo.

Represijos prieš jaunimą, paskatino tūkstančius studentų ieškoti laimės svetur

Kadangi protestai Baltarusijoje nerimsta nuo rugpjūčio mėnesio, diktatūros režimas vis šį laikotarpį desperatiškai ieškojo būdų, kaip numalšinti neramumus šalyje. Rugsėjo, prasidėjo represijos prieš mokytojus, studentus, gydytojus, taip pat bet kokios kitos profesijos žmones, kurie masiškai įrašinėjo ir platino smurtą smerkiančius vaizdo įrašus, kurie buvo skirti valdžios institucijoms bei užsieniui iš kurio buvo laukiama bet kokios pagalbos. Tuo metu paaiškėjo, kad „baimės sąlygomis dirbti ir mokytis yra neįmanoma“. „Kai žmonės su juodomis „balaklavomis“ ateina į institutą, kuriame dirbate, ir medžiojate studentus su bet kokiais nacionaliniais baltai raudonai-baltais simboliais arba studentus, kurie išėjo į akciją su plakatais prieš smurtą universiteto kieme, suprantate, kad tai gali turėti įtakos jūs bet kuriuo metu“ – prisimena Hanna, kuri kaip ir kiti studentai nukentėjo nuo represijų. Šiuo laikotarpiu, studentės manymų, racionaliausias sprendimas buvo rasti universitetą užsienyje ir ten tęsti magistro studijas. Tada sužinojo ir apie Vilniaus universitetą – „apie universitetą Vilniuje sužinojau iš reklamos „Instagram“, o vėliau iš savo draugų“.

Visiškai kitoks požiūris į mokslą ir studentą – geriausias Vilniaus universiteto bruožas

Po pirmojo apsilankymo Vilniuje, šis miestas Hanna‘ai padarė labai ryškius įspūdžius dėl gražios ir senovinės miesto architektūros – „o mieste yra tikrai dar labai daug vietų, kurias dar reikia pamatyti ir tikiu, kad jos dar labiau nustebins savo grožiu. O Vilniaus universitetas padarė puikų įspūdį ne tik dėl savo senovinės architektūros, bet labiausiai dėl jautrių ir draugiškų žmonių, kurie jame studijuoja ir dirba“. Studentė yra įsitikinusi, kad būtent mūsų Universitetas yra ta vieta, kuri padės atrasti naujų dalykų ir išsiugdyti savo sugebėjimus. „Šiuolaikinis požiūris į mokymą ir didžiulis įvairių galimybių studentams skaičius galbūt iš esmės skiria lietuvišką mokymo modelį nuo baltarusiško. Kaip chemikei, mane taip pat sužavėjo brangios įrangos ir šiuolaikiškai įrengtų laboratorijų prieinamumas, leidžiantis patogiai ir efektyviai organizuoti darbą“ – tai pagrindiniai aspektai, kurios išskiria Hanna lygindama studijas Lietuvoje ir Baltarusijoje. Pabrėžtina, kad studentė mano, kad pasirinkta Farmacinės chemijos studijų programa yra labai perspektyvi ir įdomi chemijos mokslo sritis, kuri leis jai pačiai ne tik daryti pažangius ir svarbius dalykus, bet ir mėgautis studijomis.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos