kareiva

Gegužės 12 d. Lietuvos mokslų akademijos tikrajam nariui prof. habil. dr. Aivarui Kareivai sukanka 60 metų. Akademijos bendruomenė nuoširdžiai sveikina Jus gražaus jubiliejaus proga.


Žavimės Jūsų vadybiniais gebėjimais, didžiuojamės Jūsų pilietiškumu, erudicija, moksline organizacine veikla, rūpesčiu ir išskirtiniu dėmesiu plėtojant šalies mokslą, ugdant jaunuosius chemikus. Jūs pasiekėte puikių mokslo rezultatų,  sumaniai ir kūrybingai vadovaujate  VU Chemijos ir geomokslų fakulteto Chemijos institutui.
Dėkojame už Jūsų aktyvią veiklą Lietuvos mokslų akademijoje, Matematikos, fizikos ir chemijos mokslų skyriuje.  Jubiliejaus proga linkime Jums kuo geriausios sėkmės, naujų kūrybinių idėjų, šviesių gyvenimo akimirkų.

Dirbtinis kaulas ir implantai
Aivaras Kareiva

Kiekvieną dieną milijonai pacientų iš visų pasaulio šalių kenčia nuo kaulų defektų, atsiradusių dėl traumų, chirurgijos ar įvairių ligų. Todėl sukurti sintetinį kaulą, kurį būtų galima sėkmingai naudoti implantu odontologijoje ir ortopedijoje, yra nepaprastai svarbus uždavinys. Žmogaus kaulo pagrindinės sudedamosios dalys yra kalcio hidroksiapatitas (Ca10(PO4)6(OH)2); apie 70 proc. masės) ir kolageno pluoštas. Neorganinėje kaulo dalyje, be kalcio hidroksiapatito, dar yra ir kitų fosfatų. Norint naudoti susintetintus kalcio fosfatus dirbtiniam kaului gaminti, jie turi pasižymėti specifinėmis biologinėmis savybėmis: bioaktyvumu (medžiagos gebėjimas dalyvauti specifinėse biologinėse reakcijose), biologiniu suderinamumu(medžiagos sugebėjimas atlikti atitinkamą biologinį atsaką kaip ir gyvas audinys), biostabilumu(medžiagos gebėjimas išlaikyti savo savybes in vivo) ir kitomis. Skaitykite straipsnį ir žiūrėkite nuotraukas ČIA

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos