ricardas makuska josvydo elinsko nuotrauka

Kancerogeninės medžiagos, kaip benzenas ar benzpirenai, gali turėti ilgalaikį efektą, todėl rizika yra ženkliai padidėjusi, laidoje „DELFI diena“ sakė VU Chemijos ir geomokslų fakulteto profesorius Ričardas Makuška, paklaustas apie nuodingas medžiagas, išsiskiriančias po gaisro Alytuje.



Tikina, kad liko tik pavieniai židiniai PAGD Civilinės saugos valdybos viršininkas Edgaras Geda laidoje papasakojo, kokios yra naujausios žinios iš Alytaus. „Oficiali departamento pozicija yra tokia, kad šiuo metu vykdomi baigiamieji likvidavimo darbai. Aktyvaus degimo nėra. Jeigu yra tik pavieniai židiniai, tai jau nebėra traktuojama kaip gaisras. Kai pavojaus iš esmės jau nėra, pripažįstama, kad liekamieji reiškiniai nebekelia pavojaus. Tiesiog gaisro gesinimo vadovas nusprendžia, kad jau iš esmės gaisras yra užgesintas, belieka tik pašalinti kažkokius likučius, kurie nebekelia jau pavojaus“, – DELFI tikino E.Geda.

Pasiteiravus, kokia yra ugniagesių būklė ir ar jiems nekilo pavojaus, jis tikino, kad būta pranešimų apie sveikatos sutrikimus, tačiau sakė, kad konkretesnių duomenų jis neturi. „Pirminė informacija tokia, kad buvo sveikatos sutrikimų, nors konkrečių duomenų dabar neturiu, todėl komentuoti plačiau negaliu“, – sakė jis. „Tie baigiamieji likvidavimo darbai yra sudėtingi. Šiuo atveju tiesiog yra priimta tokia pozicija, kad reikia taikyti visas įmanomas apsaugos priemones. Ugniagesiai dirba su kvėpavimo aparatais, siekiant apsaugoti nuo sveikatos sutrikimų. Galime sakyti, kad darbuotojai yra apsaugoti“, – DELFI laidoje kalbėjo E.Geda.

Išsiskiria daug nuodingų medžiagų Profesorius Ričardas Makuška papasakojo, kokios medžiagos išsiskiria degant padangoms. Anot jo, išsiskiria daug nuodingų medžiagų. „Padangų degimas yra vienas iš pavojingiausių, lyginant su kitomis medžiagomis. Pavyzdžiui, lyginant su plastikais, kurie degdami taip pat išskiria nuodingas medžiagas, tai degant padangoms tų nuodingų medžiagų išsiskiria žymiai daugiau – dega ne tik elastomerai, bet dega ir suodžiai, kurie yra kaip užpildai. Susidaro lakios medžiagos, tokios kaip sieros oksidai. Kadangi sieros yra, žinoma, susidaro azoto oksidai. Dega suodžiai, kurie yra kaip užpildas. Skiriasi lengvi angliavandeniliai, daugiausia cikliniai. Išsiskiria bendzenas, kuris yra kancerogenas. Ir, žinoma, daugiacekliai angliavandeniliai, kurie yra dar pavojingesni“, – sakė R.Makuška. Pasiteiravus, kam ir kokias ligas sukelia išsiskiriančios nuodingos medžiagos, profesorius tikino, kad tarp išsiskiriančių medžiagų – ir kancerogeninės.

„Man galbūt sunkiau kalbėti apie ligas, kokias gali sukelti, bet bendrai galima pasakyti, kad tos lakiosios medžiagos duoda momentinį poveikį, tai yra lakrimacija, tai yra uždegiminiai procesai, galimas kažkoks odos suerzinimas, taip pat nėra gerai kvėpavimo takams. O tos kancerogeninės medžiagos, kaip benzenas ar benzpirenai, ten jau gali būti efektas ilgalaikis. Tai yra ir mutacinis, ir kancerogininis ląstelėms ir t.t. Žinoma, tai reiškia tik padidėjusią riziką tiems žmonėms, kurie yra jautrūs tiems poveikiams. Bet tokia rizika yra ypatingai padidėjusi“, – tikino profesorius.

Tuo tarpu telefonu susisiekus su Alytaus meru Nerijumi Cesuliu, jis patikino, kad turi kiek kitokią informaciją – gaisras nėra gesintas.

„Nebent tik ministerijoje gaisras įveiktas. Kol kas aš, kaip štabo ir situacijos vadovas, tikrai neturiu tokios informacijos, kad gaisras yra įveiktas. Gaisro vadovas irgi tokios informacijos neturi. Nuolat kalbuosi su gaisrininkais, kurie išeina iš gaisro.

Jie gesina gaisrą pilnu etapu, šlangos purškiamos pilnos vandens. Keliame blokus, gesiname po jais. Dega padangos, jos smilksta. Aš pats buvau užlipęs būtent gaisro centre, mačiau ugnį. Jeigu ugnis matosi, o kažkas sako, kad gaisras yra užgesintas, tai gal jie ir geriau žino“, – komentavo meras. Ugniagesiai dirba ir toliau Gaisras, kurio plotas siekia apie 3 tūkst. kvadratinių metrų, kilo praėjusio trečiadienio naktį. Penktadienį gaisras lokalizuotas, tačiau ugniagesiai įvykio vietoje dirba ir toliau, nes padangos gaisravietėje dar smilksta. Nuo gaisro pradžios liepsnas malšino kelios dešimtys ugniagesių iš Alytaus, aplinkinių savivaldybių, taip pat ir iš kitų Lietuvos vietų, jie nuolat keičiasi pamainomis. Alytuje ir Alytaus rajone dėl gaisro ir jo padarinių paskelbta ekstremali situacija. Alytaus meras socialdemokratas Nerijus Cesiulis antradienį piktinasi ministerijos pranešimu apie užgesintą gaisrą padangų perdirbimo gamykloje „Ekologistika“. Savo puslapyje socialiniame tinkle „Facebook“ jis pasidalino nuotraukomis, kuriose – dūmų pilna gamyklos patalpa bei matoma atvira liepsna.

„Alytiškiai, aš nesuprantu, kas vyksta. Prašau, paaiškinkite man. Vidaus reikalų ministerija visai Lietuvai pareiškia, kad viskas - gaisras užgesintas, reikia tik šiukšles susitvarkyti. Stoviu aš su vyrais gaisravietėje ir nesuprantu, ar mums jau važiuoti namo?“, – teigia N. Cesiulis. Jis taip pat teigia, kad dabar situacija geresnė nei

praėjusią savaitę, tačiau darbų gaisravietėje dar „porai dienų“. „Taip, to, kas buvo visą savaitę – nebėra. Bet yra labai aktyvus padangų smilkimas, kuris tikrai bus šiandien ir dar tikrai bus rytoj. Ir čia vyrai pila vandenį, ir dar pils pora dienų nonstop, technika dirba – gražu žiūrėti, nes kitaip viskas vėl iš pradžių“, – rašo Alytaus vadovas. „Alytaus gaisras užgesintas tik Vilniuje. Su tuo ir sveikinu“, – pridūrė jis. Vidaus reikalų ministerija antradienį skelbė, kad ugniagesiai pranešė apie gaisro Alytuje pabaigą ir prasidedantį jo padarinių likvidavimą, taip pat tariamasi dėl atliekų išvežimo.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos