p1010022

 

Rugsėjo 24-27 d. Karagandos medicinos universitete (KMU) (Kazachstanas) vyko tarptautinis daugiaplanis renginys, kuriame buvo pristatytos Lietuvos aukštojo mokslo ir, konkrečiai, Vilniaus universiteto (VU) siūlomos galimybės. Šis renginys yra ES finansuojamo projekto, skirto populiarinti studijų Lietuvoje galimybes, dalis. Renginiuose aktyviai dalyvavo Karagandos valstybinio A.E. Buketovo, Karagandos technikos, ir, jau minėto, Karagandos medicinos universitetų studentai ir mokslininkai.

 

Pagrindinis vizito tikslas – Studijų galimybių Lietuvoje pristatymas - buvo skirtas studijuojančiam Kazachstano jaunimui. Atidarydama renginį, KMU rektorė Raušan Dosmagambetova pasidžiaugė, kad toks susitikimas vyksta jos vadovaujamoje institucijoje, “jau keletą metų vykstantis aktyvus bendradarbiavimas su Vilniaus universitetu leidžia mums atrasti naujas galimybes ir siekti didesnių tikslų. Tikiu, kad po šio susitikimo mūsų ryšiai dar labiau sutvirtės ir išsiplės”. Renginio metu, buvo išsamiai pristatyti finansiniai, techniniai, organizaciniai galimybių studijuoti mūsų šalyje aspektai, programų pasirinkimas ir mainų galimybės. Išsamius pristatymus skaitė: Denis Zenkin (LT Švietimo mainų paramos fondo atstovas), Julius Pukelis (VU Tarptautinių ryšių vadybininkas), prof. dr. Vaiva Hendrixson (VU Medicinos fakulteto prodekanė), prof. dr. Olga Rancova (VU Fizikos fakulteto prodekanė), prof. dr. Simas Šakirzanovas (VU Chemijos ir geomokslų fakulteto prodekanas). Po pristatymų vyko „gyvas“ susitikimas su studentais, kurie aktyviai domėjosi siūlomomis galimybėmis. Buvo tikimasi renginyje sulaukti 200 studentų, tačiau realybė gerokai viršijo lūkesčius. Renginio koordinatorė Lina Bivainienė pasidžiaugė, kad „studijų pristatymo renginyje apsilankė beveik 400 jaunuolių, tokio susidomėjimo visiškai nesitikėjome, tad netgi pritrūkome dalomosios medžiagos. Visgi, manau, visų lūkesčiai buvo patenkinti, kadangi po oficialių pristatymų, visi mūsų delegacijos nariai skyrė laiko atsakyti į klausimus, pasidalinti reikiamais kontaktais, įkvėpti naujoms galimybėms“. „Nustebino tai, kad labai aktyviai buvo domimasi ne tik bakalauro ar magistro studijomis, nemažai dėmesio teko skirti ir doktorantūros klausimams. Labai gerai, kad atvykome su gausia, įvairiapuse komanda ir galėjome atsakyti į visas rūpimas užklausas“, - patirtimi dalinosi prof. Vaiva Hendrixson.

p1010018

VU delegacijos nariai, iš kairės pirmoje eilėje: Sonata Adomavičiūtė, Giedrė Mikulėnaitė, prof. Olga Racova, Ligita Aučynienė, prof. Vaiva Hendrixson, Jekaterina Bortkevič, Lina Kocienė; iš kairės antroje eilėje: prof. Juozas Raistenskis, Julius Pukelis, Martynas Velička, prof. Simas  Šakirzanovas,  Lina Bivainienė, 2019.

Antrasis VU delegacijos susitikimas vyko su trijų Karagandos universitetų mokslininkais ir buvo skirtas aptarti tarpuniversitetinio bendradarbiavimo, dėstytojų mainų, bendrų mokslinių projektų galimybėms. Pristatymų metu, Vilniaus universiteto mokslininkai pasidalino savo fakultetų patirtimis ir pagrindinėmis mokslinių tyrimų kryptimis, akcentavo sritis, kuriose galima būti vykdyti bendras veiklas. Šiame susitikime Kazachstano mokslininkai buvo aktyvūs ir domėjosi visomis siūlomomis galimybėmis. „Renginys vyko Medicinos universitete, todėl, nuoširdžiai sakant, nemaniau, kad fizika sulauks dėmesio. Tačiau paaiškėjo, kad renginyje gausiai dalyvavo ir kitų universitetų mokslininkai. Sulaukti susidomėjimo buvo tikrai malonu!“ – po renginio įspūdžiais pasidalino fizikė prof. Olga Rancova. Jai antrino ir prof. Simas Šakirzanovas „manau, jau identifikavome, keletą bendradarbiavo galimybių, palaukime ir pamatysime į ką tai išaugs“.

VU delegacijos vizitas neapsiribojo dviem susitikimais, „bendradarbiavimo šaknys“ buvo įleistos gerokai giliau. Karagandos medicinos universitete buvo surengtas „apvalaus stalo“ susitikimas, skirtas aptarti rezidentūros programų rengimui – panašumams ir skirtumams identifikuoti bei gerosiomis praktikomis pasidalinti. Šiame susitikime dalyvavo KMU prorektoriai, profesorių – dėstytojų komanda. VU atstovavo Medicinos fakulteto Studijų skyriaus vadovė Jekaterina Bortkevič ir reabilitologas prof. Juozas Raistenskis. Šiuo atveju, abu universitetus jungė profesorė dr. Vaiva Hendrixson, kuri Koragandoje užima reikšmingas vicerektorės, o Vilniuje - studijų prodekanės pareigas. KMU atstovė prof. Bachyt Košerova išsamiai papasakojo apie rezidentūrą Kazachstane, pasak jos „visų lygių ir specializacijų rezidentai mokomi klinikinėse bazėse. Pradedama nuo darbo rajoninėse sveikatos apsaugos įstaigose ir baigiama regioninio bei respublikinio lygio sveikatos priežiūros įstaigose. Išvažiuojamoji rezidentūra vykdoma centrinėse rajono ligoninėse, miesto ir respublikinėse bei regioninėse klinikose, respublikiniuose mokslo centruose ir moksliniuose tyrimų institutuose“. Prof. Vaiva Hendrixson, Jekaterina Bortkevič ir prof. Juozas Raistenskis pristatė rezidentų rengimo patirtį Lietuvoje. Prie „apvalaus stalo” aktyviai dalyvavo visų Karagandos medicinos universiteto rezidentūros specialybių švietimo programų vadovai. Detaliai aptartos klinikinių kuratorių funkcijos, dėstytojų – profesorių darbo krūviai, baigiamosios kontrolės ir besimokančiųjų vertinimo metodai.

Karagandos aukštųjų mokyklų vadovai labai stengėsi išnaudoti kiekvieną svečių viešnagės minutę ir pasisemti kuo įvairiapusiškesnių ir gilesnių žinių. Šiuo tikslu buvo surengtas dar vienas susitikimas, skirtas aptarti bendrojo priėmimo į Lietuvos aukštąsias mokyklas procesui. Jame pranešimą skaitė VU Studentų priėmimo poskyrio vadovas Artūras Šaltis. „Šiuo metu, Kazachstane dar nėra bendros studentų priėmimo sistemos, šis procesas vyksta šiek tiek chaotiškai. Tačiau supratimas, kad reikia kažką keisti yra ir noras daryti geriau - akivaizdus. Džiaugiuosi, kad galėjau pasidalinti patirtimi, tikiuosi, kad jiems pavyks ir toliau judėti link progreso“, - po susitikimo kalbėjo Artūras Šaltis.

p1010129

Kol vieni dalinosi teorinėmis žiniomis, kiti delegacijos nariai surengė praktinius mokymus. VU Medicinos fakulteto reabilitacijos specialistai – prof. Juozas Raistenskis, Ligita Aučynienė ir Giedrė Mikulėnaitė – KMU darbuotojams pravedė mokymus kaip taisyklingai nustatyti įvairias judėjimo negales, traumas patyrusiems asmenims. „Reabilitacija Kazachstane dar tik žengia pirmuosius savo žingsnius. Kol kas dar nėra aiškiai išreikšto supratimo, kam reikalingas reabilitacijos, kineziterapijos ar, tuo labiau, ergoterapijos specialistas. Matyt, todėl mūsų teorinis – praktinis seminaras sulaukė didžiulio susidomėjimo. Buvo akivaizdu, kad jie ištroškę tokio pobūdžio žinių“, - patirtimi po susitikimo kalbėjo vienas žymiausių Lietuvoje reabilitacijos profesorius.

VU delegacijos nariai: prof. Vaiva Hendrixson, prof. Olga Racova, prof. Simas Šakirzanovas, prof. Juozas Raistenskis, Lina Bivainienė, Julius Pukelis, Jekaterina Bortkevič, Artūras Šaltis, Lina Kocienė, Ligita Aučynienė, Giedrė Mikulėnaitė, Sonata Adomavičiūtė, Martynas Velička.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos