nbrc oficiali

Balandžio 9 – 13 dienomis Jaunųjų Geografų Klubas (JGK), būdamas EGEA (Europos geografijos asociacija studentams ir jauniesiems geografams) dalimi, Molėtų rajono savivaldybėje organizavo EGEA Šiaurės ir Baltijos regiono kongresą. Šių metų kongreso tema “Ekotonai” kvietė jaunuosius geografus iš visos Europos pažvelgti į pereinamųjų ir tarpinių gamtinių bei kultūrinių zonų svarbą. Per penkias dienas trukusį renginį dalyviai galėjo susipažinti su Lietuvos kultūrinėmis ir gamtinėmis vertybėmis, dalyvauti mokslinėse dirbtuvėse, klausyti paskaitų bei užmegzti ir stiprinti geografų bendruomenės ryšius. Šis EGEA Šiaurės ir Baltijos regiono kongresas po aštuonių metų pertraukos į Lietuvą sukvietė virš 70 jaunųjų geografų iš 10 Europos šalių: Vokietijos, Lenkijos, Čekijos, Kroatijos, Suomijos, Estijos, Austrijos, Šveicarijos, Vengrijos bei Lietuvos.

Kongresas prasidėjo atidarymo ceremonija, vykusia Valstybinėje Saugomų teritorijų tarnyboje (VSTT), kurioje sveikinimo žodį tarė EGEA organizacijos tarybos nariai Veera Niemi (Suomija) ir Max Buchhart (Vokietija), o įžanginę paskaitą ekotonų tema skaitė VSTT  biologinės įvairovės skyriaus vyriausiasis specialistas Kęstutis Katilius. Po atidarymo ceremonijos, renginio dalyviai išvyko į pagrindinę renginio vietą — Čiulėnų kaimą, kur vyko įvairios veiklos skirtos dalyvių susipažinimui, o vakarą vainikavo lietuviškas vakaras, kurio metu jaunieji geografai susipažino su Lietuvos virtuve, istorija, šoko tautinius šokius.

 

konferencija

 

Antrąją kongreso dieną jaunieji geografai dalyvavo mokslinėse dirbtuvėse, kurias vedė VU mokslininkai, studentai ir EGEA nariai. Dalyviai, padedami VU Geografijos ir kraštotvarkos katedros dėstytojo dr. Lauryno Juknos atliko batimetrinius Virintų ežero (Molėtų raj. sav.) tyrimus, kartu su VU GMC mokslininkais dr. Irena Nedveckyte ir dr. Arūnu Samu gilinosi į ekotonuose esančią rūšių ir buveinių įvairovę, tobulino savo GIS įgūdžius kartu VU kartografijos ir geoinformatikos katedros studentėmis Vaiva Venckauskaite ir Martyna Kazlauskaite, sudarinėjo orų prognozes kartu su meteorologu Miroslav Hakl (Čekija) ir gilinosi į terapinių miškų konceptą su geografijos studentu Luku Bevanda (Vokietija). Po mokslinių dirbtuvių, vyko EGEA mugė, kurios metu savo veiklą pristatė įvairūs EGEA viduje veikiantys komitetai.

Trečiąją kongreso dieną dalyviai turėjo galimybę dalyvauti ekskursijose Lietuvos etnokosmologijos muziejuje, Visagino atominėje elektrinėje bei Visagino mieste, Anykščiuose bei išbandyti savo jėgas žygyje Labanoro regioniniame parke. Renginio metu taip pat vyko visų Šiaurės ir Baltijos regiono būstinių atstovų susitikimas ir su regionu susijusių klausimų aptarimas, regiono būstinių ir jų veiklų pristatymas.

EGEA organizacija, įkurta 1987 metais vienija virš 3 tūkstančių narių 32 Europos šalyse. EGEA skatina jaunųjų geografijos profesionalų tarptautinį bendradarbiavimą, savanoriškas veiklas ir alternatyvią, neformalią edukaciją. Pagrindinė organizacijos misija - geografijos, kaip mokslo, pozicijos Europoje stiprinimas tarptautiniu, nacionaliniu ir vietiniu lygmenimis. Jaunųjų geografų klubas nuoširdžiai dėkoja geomokslų institutui už pagalbą ir paramą organizuojant šį tarptautinį geografų renginį.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos