img 7166 642x410

Siekiant stiprinti Lietuvos moksleivių susidomėjimą gamtos mokslais ir gerinti bendradarbiavimą tarp mokytojų ir mokslininkų, Vilniaus universiteto (VU) Chemijos ir geomokslų fakultete veiklą pradeda Didaktikos centras. Anot jo vadovės dr. Julijos Grigorjevaitės, centras bus tarpininkas tarp mokyklos ir VU, bendram darbui sutelkiantis esamus ir būsimus mokytojus bei studentus.

Prioritetas – pagalba mokytojams

Pagrindinis Didaktikos centro prioritetas – mokytojų ir pedagogikos studentų kompetencijų tobulinimas. „Mūsų tikslas – reaguoti į mokytojų išsakytus poreikius, rengti mokymus, seminarus, laboratorinių įgūdžių kėlimo kursus. Norime kuo daugiau bendradarbiauti su mokytojais ir esame atviri jų idėjoms, todėl kviečiame kreiptis, jei tik manote, kad Didaktikos centras gali padėti. Be to, organizuosime stovyklas ir konferencijas mokytojams“, – sako centro vadovė dr. J. Grigorjevaitė.

Mokiniams centras gali pasiūlyti įvairias veiklas, kurios ir anksčiau vykdavo fakultete, pavyzdžiui, „Jaunųjų chemikų laboratoriją“, apsilankymus fakultete, paskaitas ir kitas veiklas, kurias galima rasti fakulteto svetainės polapyje „Mokykloms“. Nuo šių mokslo metų Didaktikos centras dalyvaus ir neseniai atidaryto VU Vaikų universiteto veiklose. Tiesa, kol kas šios veiklos skirtos tik chemijos mokslui, tačiau ateityje bus ir su geografijos mokymusi susijusių užsiėmimų.

Didaktikos centre veikia nauja laboratorija, kurioje vienu metu gali dirbti 16 studentų, mokinių ar mokytojų. Laboratorija turi ne tik įprastą cheminių laboratorinių darbų įrangą, bet ir specialius mokykloms pritaikytus laboratorinių darbų rinkinius. Atvykę mokytojai galės išmokti naudotis naujausia įranga, atnaujinti savo praktinius įgūdžius ir perduoti šią patirtį savo mokiniams.

„Didaktikos centras yra įsikūręs Vilniuje, bet tai nereiškia, kad bendradarbiausime tik su Vilniaus mokyklomis. Norime pasiekti visus Lietuvos miestus. Planuojame vykti į regionų mokyklas, bendrauti su mokytojais, vesti užsiėmimus ir skaityti paskaitas mokyklose“, – sako dr. J. Grigorjevaitė.

 

julija grigorjevaite 1024x1536

Dr. Julija Grigorjevaitė

Pirmieji užsiėmimai – jau spalio mėnesį

Savo veiklą Didaktikos centras pradėjo nauju projektu, kurį vykdo drauge su „Edu Vilnius“. „Parengėme šešiolikos praktinių užsiėmimų programą chemijos dalyko mokytojams. Užsiėmimai vyks Didaktikos centre nuo spalio iki gegužės mėnesio, maždaug po du laboratorinius darbus per mėnesį. Praktiniai darbai parengti pagal atnaujintą chemijos bendrąją programą. Atvykęs į užsiėmimą mokytojas ne tik atliks laboratorinį darbą, bet gaus ir mokslininkų konsultacijas, laboratorinių darbų aprašus“, – pasakoja dr. J. Grigorjevaitė.

Rugsėjį Chemijos ir geomokslų fakultete buvo baigtas net trejus metus vykdytas projektas, kurio rezultatas – šešiasdešimt skaitmeninių gidų. Nors gidai buvo kurti orientuojantis į dalyko pedagogikos (chemijos) krypties studentus, bet dalis jų gali būti pritaikomi ir mokykloms. Pasak Didaktikos centro vadovės, centre bus galima išmokti šiais gidais naudotis ir net juos kurti.

Ateities ambicija – didinti gamtos mokslų populiarumą Lietuvoje

Pasak dr. J. Grigorjevaitės, ateityje centras planuoja rengti chemijos didaktikos gaires, kurios galėtų prisidėti prie švietimo politikos tobulinimo: „Man, kaip chemijos mokslų daktarei, gaila, kad mokiniams sunku įžvelgti chemijos ar kitų mokslų grožį. Norėčiau, kad gamtos mokslai taptų populiarus studijų krypties pasirinkimas. Pati esu chemijos dėstytoja ir mokytoja, todėl man labai artimas noras, kad mokytojai ir mokslininkai bendradarbiautų. Siekiame vieno tikslo – šviesios ir protingos jaunosios kartos.“

Besidominčius Didaktikos centro veiklomis ir turinčius klausimų ar pasiūlymų kviečiame susisiekti tiesiogiai el. paštu .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos