img 20230830 164454

Rugpjūčio pabaigoje Gamtos tyrimų centre vyko centro ir Vilniaus universiteto Geomokslų instituto organizuotas simpoziumas „3rd Crossing Palaeontological - Ecological Gap 2023“.

Renginio tikslas buvo po vienu stogu suburti mokslininkų grupes, paprastai matomas skirtingose konferencijose ir publikuojančias savo straipsnius skirtinguose moksliniuose žurnaluose: paleontologus, ekologus, Žemės sistemos mokslininkus ir biogeografus. Iš įvairių pasaulio šalių Vilniuje susirinkę mokslininkai, kurių moksliniai interesai apima tokias sritis kaip trikdžių ekologija ir makroekologija, klimatinių duomenų skeilinimo (angl. scaling) savybės, geoįvairovės-bioįvairovės ryšys ir daugelis kitų, turėjo galimybę kartu kurti ir plėtoti koncepcijas, teoriją, analitinės prieigas ir dalytis neapdorotais empiriniais rezultatais.

Dalyviai, kurių moksliniai interesai apima tiek fundamentaliuosius veiksnius, tiek (paleo)ekologinių modelių taikymo galimybes siekiant suprasti praeitį ir dabartį bei išsaugoti biologinę įvairovę ir ekosistemų funkcijas ateičiai, turėjo galimybę diskutuoti ir nagrinėti įvairiausius klausimus nuo laiko ir erdvės mastelių vaidmens ekologinių ir evoliucinių dėsningumų kilmei ir aptikimui iki evoliucijos ir istorinių įvykių poveikio modelių prognozių patikimumui.

Viso simpoziumo metu buvo galima išgirsti ir pamatyti net 52 pranešimus, vykusius 7 sesijų metu:

 

Session 1: Biotic interactions and evolution

Session 2: Functional ecology: traits, proxies, and processes

Session 3: Past, present, and future extinction and survival

Session 4: Macroevolution, biogeography, and paleogeography

Session 5: Ecosystem processes across scales

Session 6: Evolving role of humans as ecosystem agents

Session 7: Community assembly across time and spatial scales

 

Simpoziume dalyvavo 8 kviestiniai pranešėjai, iš jų penki skaitė plenarinius pranešimus, o 3 iš jų (dr. Shaun Lovejoy, dr. Emily Mitchel ir dr. Haris Saslis) surengė mokslines dirbtuves: docentės dr. Emily Mitchell mokslinių dirbtuvių metu dalyviai išmoko išgauti erdvinius duomenis iš pėdsakinių ir in-situ bentosinių (jūros dugno) fosilijų ir bandė juos apdoroti taikydami taškinių procesų matematinę metodiką, kurią naudojant mokslininkei pavyko atskleisti ediakaro (580–541 mln. m.) bentosinių paleobendrijų ekologinius procesus bei makroorganizmų dauginimosi būdus. Prof. dr. Shaun Lovejoy mokslinės dirbtuvės supažindino su skeilingo (angl. scaling) paplitimu Žemės sistemose, įskaitant klimatą ir biotą, bei skeilingo matavimo metodika ir tos taikymu įvairiems duomenims, o docentas dr. Haris Saslis pristatė netiesinės karjeros progresijos koncepciją bei simpoziumo dalyviams siūlė ypatingą karjeros konsultavimą, pritaikytą akademikams, atliepiantį individualias mokslininkų aistras ir savybes.

Visą renginio programą ir dalyvių prisistatymus galima peržiūrėti simpoziumo tinklapyje, o tezių knyga yra prieinama Vilniaus universiteto leidyklos tinklapyje elektroniniu formatu:

Spiridonov, A. (trans.) (2023) “3RD Crossing the Palaeontological - Ecological Gap – Vilnius, 28th-31st August 2023”, Vilnius University Proceedings, 35, pp. 1–70. doi:10.15388/Proceedings.2023.35.

 

Simpoziumą finansavo Lietuvos mokslo taryba pagal paramos projektą Nr. P-MOR-23-21 bei GO Vilnius  tarptautinių konferencijų skatinimo Vilniuje programa. 

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos