zmogaus prigimties ir buities chemija internetui 900x900

VU leidykloje jau pasirodė nauja Chemijos instituto darbuotojų prof. Aivaro Kareivos, prof. Ramūno Skaudžiaus ir dr. Skirmantės Tutlienės knyga „Žmogaus prigimties ir buities chemija“, skirta supažindinti visuomenę su chemija kasdieniame gyvenime.

Nemokamu elektroniniu leidiniu siekiama paprastai paaiškinti sudėtingus cheminius procesus, kurie supa kiekvieną mūsų.

 

Knygos įžanga

Šioje knygoje populiariai pateikiama informacija apie žmogaus prigimtį veikiančius cheminius ir biocheminius procesus, apie kai kuriuos specifinius cheminius procesus žmogaus buityje ir apie bendruosius mus supančius gamtinius reiškinius, susijusius su cheminiais procesais. Pirmoje knygos dalyje skaitytojai sužinos, kas yra skonis, kokie yra skonio receptorius sudarantys ir juos veikiantys cheminiai junginiai, kokia jų svarba organizmui. Gyvenimo ir gyvybės kilmės chemija turi daugybę iki šiol neatsakytų klausimų. Į juos bando atsakyti cheminės evoliucijos tyrėjai. Knygoje bandyta atskleisti žmogaus jausmų – meilės, geismo, malonumo, smurto, agresijos, laisvos valios – ryšį su chemija. Ar tikrai už mūsų jausmus yra atsakingi cheminiai procesai? Nėra jokių abejonių, kad žmogus kiekvieną dieną savo buityje turi sąlytį su įvairiomis cheminėmis medžiagomis. Todėl antroje knygos dalyje aptariame namų vaistinėlėje esančius vaistus, kaip jie tampa vaistais iš įvairių cheminių reagentų.

Taip pat atskleidžiama ir vitaminų, antioksidantų, maisto papildų svarba mūsų gyvenime. Skaitytojai ras įdomios informacijos apie medicinines kanapių savybes, apie molekules žudikes – nuodus. Pabandėme aprašyti pagrindines chemines medžiagas, naudojamas namuose, sode, darže, garaže. Iškėlėme buityje panaudoto vandens tolesnio naudojimo problematiką. Įdomioji maisto chemija galėtų būti aprašyta net keliose didelės apimties knygose. Todėl pasirinkome atsitiktiniu būdu apžvelgti tik kai kurių maisto produktų savybes, vartojimo bei gamybos ypatumus ir, savaime suprantama, cheminę sudėtį. Trečioje knygos dalyje populiariai pristatome cheminį elementą kaip mūsų materijos pagrindą. Paaiškiname, kas yra junginiai, kokios pagrindinės fizikinės medžiagų savybės, kas yra cheminės reakcijos. Šiandien pagrindinis klimato kaitos kaltininkas yra anglies dioksidas, jo emisija. Knygoje skaitytojai ras informacijos apie baterijas, kuro elementus, vandenilio energetiką, atsinaujinančiuosius energijos šaltinius, iškastinį kurą. Ar galime šiandien gyventi be plastikų? Gal atsakymą rasite skaitydami šią knygą. Vanduo, jo šaltiniai, vandens tarša ir gryninimas – labai svarbūs dalykai kiekvienam iš mūsų. Jeigu bus užterštas oras, tai bus užteršti ir plaučiai. Visuotinis atšilimas ir šiltnamio efektas, radioaktyvumas, branduolinė ir saulės energija – tai paskutiniai knygos akcentai. Šią knygą rašiau kartu su savo mokiniais prof. Ramūnu Skaudžiumi ir dr. Skirmante Tutliene. Esu jiems labai dėkingas už tai, kad sutiko dalyvauti šiame projekte, už buvimą kartu.

Prof. habil. dr. Aivaras Kareiva

 

Kviečiame atsisiųsti, skaityti ir dalintis! Nuoroda knygos parsisiuntimui.

*Norint parsisiųsti knygą, būtina susikurti VU leidyklos paskyrą.

 

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos