annie spratt uk3t05ndsng unsplash

Iš miškininkystės į kartografiją pasukęs Kartografijos studijų programos magistras Povilas Čukauskas sako, kad VU praleistas laikas ne tik atitiko, bet ir viršijo jo lūkesčius. Esamiems ir būsimiems studentams jis linki būti ryžtingiems ir smalsiems, o pats džiaugiasi keliu, kuriuo jį kartografija pastūmėjo.

Ar galite pasidalinti kas jus paskatino rinktis Kartografijos ir GIS studijas?

Pirmoji mano bakalauro specialybė miškininkystė turi nedaug sąsajų su kartografija – tik tiek, kad naudojam specifinius teminius miškų žemėlapius. Po studijų pradėjau dirbti tuometiniam Miškotvarkos institute GIS ir kartografijos skyriuje, kuriame ruošėme miškų žemėlapius. Tikriausiai tuomet ir susidomėjau žemėlapiais ir jų rengimu. O su laiku pribrendo ir poreikis studijoms. Po informacijos paieškų internete užkliuvo kartografijos magistrantūros studijos Vilniaus universitete.

Kaip, jūsų nuomone, technologijos pakeitė žemėlapių kūrimo ir analizės procesą ir kokią įtaką jos daro sprendimų priėmimui įvairiuose sektoriuose?

Tobulėjant technologijoms žemėlapių kūrimas paspartėjo, nes juose vaizduojami duomenys paruošiami ir apdorojami daug greičiau, juos galima panaudoti ne vienam žemėlapiui sukurti. Taip pat atsiranda vis naujų informacijos šaltinių pradedant tradiciniais vietovės matavimais ar pasitelkiant distancinius metodus – bepiločius orlaivius, lėktuvus ar palydovus.

Analizei ir tam tikriems sprendimams priimti šalia analoginių spausdintų žemėlapių atsiranda interaktyvūs ir internetiniai žemėlapiai, kurie yra daug patogesni analizuoti turimus duomenis apie objektus ar reiškinius dėl galimybės juos dažniau ir paprasčiau atnaujinti atsiradus pakitimams. O tai pagretina vykstančius procesus ir sprendimų priėmimą įvairiose srityse: geležinkelių ar kelių projektavime, miškų išteklių stebėsenoje, miestų plėtroje, pandemijos valdyme ir kt. Žemėlapyje pateikta vizuali informacija yra daug paprasčiau suprantama.   

Ar galite pateikti pavyzdžių, kaip kartografijos ir GIS technologijos yra taikomos praktikoje? Kaip tai padeda spręsti sudėtingas problemas ar iššūkius?

Kaip pavyzdys ir praktikos pasitelkiant GIS technologijas yra tvarkomi miškų erdviniai duomenys, ruošiami analoginiai ir interaktyvūs teminiai miškų žemėlapiai, kurie miškininkystės specialistų vėliau naudojami  projektuojant ūkines priemones, vertinti ir analizuoti atliekamus darbus, miškuose vykstančius procesus ir supažindinti bei šviesti visuomenę.

dsc 0292 1

Kaip kartografijos studijos jus parengė karjerai šioje srityje? Kuo užsiimate pats ir kokios, jūsų manymu, yra karjeros galimybės absolventams?

Be suteiktų pagrindų apie kartografiją ir GIS technologijas,  duomenų bazes, nuotolinius tyrimų metodus, teminius žemėlapius, projektų valdymą, mokslinius tyrimus ir kt., studijos  išugdė ir įgūdį nuolat kryptingai tobulėti, ieškoti klausimų ir atsakymų.

Šiuo metu dirbu VĮ Valstybinių miškų urėdijoje vieno iš regioninio padalinio miško išteklių specialistu, o dėl karjeros – kiekvienas absolventas turi stengtis pats, studijos tik suteikia galimybę, viso kito turi siekti pats.

Kokie įgūdžiai, jūsų nuomone, yra būtini norint sėkmingai profesinėje veikloje pritaikyti kartografijos žinias? Ar yra kokių nors specifinių techninių įgūdžių, kuriuos rekomenduotumėte išsiugdyti studentams?

Kadangi žemėlapis tai ne vien informacija, tačiau ir komunikacija vartotojui, tai tikriausiai vienas iš įgūdžių, kuris padės ateityje ir būtų komunikacija, nes kaip specialistas turi įtikinti kitus, kad turi reikiamas kompetencijas ir gali jas pritaikyti. O studentams, na jie puikiai žino, kad yra supažindinami su įvairių technologijų pagrindais, tai turbūt patarimas atrasti sau labiausiai patinkančią kryptį ir nenustoti tuo domėtis, nes technologijos vystosi labai greitai.

Ką patartumėte mokiniams, kurie svarsto rinktis kartografijos ir GIS studijas?

Turbūt kaip retai Lietuvoje mokinių tarpe pasitaiko tai pasidomėti ir pasiryžti pasirinkti. O jau pasirinkus šias studijas tai tik palinkėsiu ryžto ir žingeidumo. Viso kito studijų metu pasiekti jums padės dėstytojai.

Ar studijos atitiko lūkesčius? O galbūt jas įsivaizdavote visai ne taip? Kaip jūsų patirtis VU  suformavo jūsų supratimą apie šią sritį ir pagerino jūsų įgūdžius?

Studijas iš tikrųjų įsivaizdavau šiek tiek kitokias, tačiau lūkesčius jos ne tik atitiko, bet ir viršijo.  Nors studijos buvo kitokios nei įprasta, nes dėl pandemijos apribojimų paskaitos daugiausiai vyko nuotoliniu būdu ir retai kada auditorijoje, tačiau tai nei kiek nepakenkė studijų kokybei. O įgyta patirtis studijų metu papildė ir pataisė per darbo praktiką turėtus įgūdžius bei supratimą, kas yra kartografija.

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos