foto 2

Vilniaus universiteto Chemijos ir geomokslų fakultetas (VU CHGF) jau antrus metus 11-18 m. moksleivius kviečia į jaunųjų chemikų laboratoriją.

 

Kokybiškus laboratorinius darbus galima atlikti vos keliose Lietuvos mokyklose. Kitose su chemijos mokslu moksleiviai supažindinami tik teoriškai. Atsižvelgdami į situaciją VU Chemijos institutas pradėjo organizuoti edukacinius užsiėmimus. Ši jau ne vienerius metus gyvuojanti jaunųjų chemikų laboratorija leido įsitikinti, kad moksleiviai atlikdami tyrimus įgauna nemažai praktinių darbo laboratorijose įgūdžių, tai juos skatina labiau domėtis chemijos mokslu ir net ateities perspektyvomis susijusiomis su šia kryptimi.

„Chemija be tyrimų — ne chemija. Eksperimentas ar tyrimas yra raktas į giluminį supratimą. Jaunieji chemikai kviečiami atlikti nuo itin paprastų iki itin gerų eksperimentinių įgūdžių reikalaujančių darbų. Kiekvienai grupei yra galimybė rinktis veiklą pagal pasiruošimą, o svarbiausia, jog darbų metu reikia taikyti teorines žinias, kurios atlikus praktinį darbą kartais tampa savaime suprantamomis“ — teigia VU CHGF prodekanas dr. R. Skaudžius.

Taip pat prodekanas džiaugiasi, kad ateinantys mokiniai apsilanko ne tik profesionaliai įrengtose laboratorijose, tačiau susipažįsta su fakulteto aplinka, drąsesni pakalbina dėstytojus, užduoda jiems rūpimus klausimus.

Laboratorinių darbų metu mokiniai pakartoja saugaus darbo taisykles, mokosi naudotis cheminėmis medžiagomis ir darbo priemonėmis — savarankiškai pasigamina tirpalus, užrašo gautus rezultatus, atlieka skaičiavimus. Mokiniai atlieka tiek organinių tiek neorganinių junginių sintezes. Taip jie ne tik pasikartoja, bet ir patobulina turimas žinias.

Laboratoriniai darbai parengti taip, kad moksleiviai galėtų susipažinti su analizės metodais ir atlikti jiems pavestas užduotis, o darbo procesas būtų smagus ir įdomus.

Laboratoriniai darbai moksleiviams (11 – 14 m. grupėms)

  • Auksinis lietutis;
  • Dirbtinios sniego reakcija;
  • „Šlykštuko“ gamyba (Plačiau...)

Moksleiviai kviečiami registruotis į užsiėmimus pagal amžiaus grupę, t. y. 11–14 m. ir 15–18 m. Registruotis į edukacinius užsiėmimus galima el. paštu: arba tel.: +370 5 219 31 11.

Primename, kad užsiėmimai yra nemokami.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos