skirmante strolyte

 

„Keep your eyes on the stars, and your feet on the ground.“ – Teodoras Ruzveltas

 

Skirmantė Strolytė. Norvegijos meteorologijos institutas, Norvegija

 

 

Kodėl pasirinkote būtent šią studijų kryptį?

Mokykloje mėgstamiausia pamoka buvo geografija, todėl jau nuo paauglystės svajojau savo ateitį sieti su tuo. Vieną dieną, kai buvau 10-toje klasėje, sesės draugė papasakojo apie Meteorologijos ir hidrologijos studijas, kurios glaudžiai susijusios su geografija. Jos pasakojimas mane labai suintrigavo, pradėjau domėtis kas tai yra, apie galimas darbo vietas, ar tai studijos kurios tiktų man. Konsultavausi ir su geografijos mokytoja, o nuvykus į VU atvirų durų dieną ir pakalbėjus su šios studijų krypties studentais galutinai apsisprendžiau, kad noriu stoti būtent čia.

Kokią ateities viziją buvote susikūrusi pradėjus studijuoti?

Pirmais studijų metais konkrečios ateities vizijos neturėjau, bet atlikus praktiką Aplinkos apsaugos agentūroje supratau, kad noriu savo ateitį sieti su aplinkosauga ir oro užterštumu. Būtent dėl to magistro studijų metu pasirinkau gilintis į oro užterštumo tematiką. Studijuojant magistratūroje taip pat pavyko gauti darbą Aplinkos apsaugos agentūroje. Užbaigus studijas nusprendžiau save išbandyti užsienyje. Tad išvykau į Norvegiją pas savo antrąją pusę. Pradėjus domėtis apie darbo vietas Norvegijoje, kuriose galėčiau panaudoti savo žinias bei išsilavinimą. Būtent tada gimė svajonė dirbti arba Norvegijos oro tyrimų institute (NILU) arba Norvegijos meteorologijos institute (MET).

Ar rezultatas atitiko lūkesčius? Kokia veikla šiuo metu užsiimate?

Manau, kad dabartinis rezultatas pranoko visus mano lūkesčius. Studijų metais net nebūčiau drįsus pasvajoti apie darbą Norvegijos meteorologijos institute. Institutas turi keletą padalinių, o tas kuriame aš dirbu yra įsikūręs Bardofoss oro uoste. Darbas pagrinde susijęs su aviacija ir yra reikalaujantis daug meteorologijos, klimatologijos bei geografijos žinių – tiek naujų, tiek įgytų universitete. Orai Norvegijoje, o ypač šiaurinėje jos dalyje, labai permainingi ir sudėtingi, tad dirbti meteorologu be galo įdomu. Labai džiaugiuosi, kad prieš pradedant dirbti savarankiškai buvo suteikti išsamūs mokymai bei praktika, kurie suteikė tvirtą pagrindą po kojomis. Be to, dirbant šioje organizacijoje esi skatinamas visą laiką tobulėti, yra galimybių dalyvauti įvairiuose projektuose, vykti į konferencijas tiek Norvegijoje tiek ir užsienyje. Didelis dėmesys skiriamas darbo ir paslaugų kokybei ir meteorologinių žinių bagažo didinimui.

Nuo ko prasidėjo Jūsų sėkmės istorija?

Manau kad mano sėkmės istorija prasidėjo nuo įstojimo į Hidrometeorologijos magistro studijas. Be magistro laipsnio būtų buvę praktiškai neįmanoma gauti turimą darbą. Tačiau gauti svajonių darbą buvo ilgas ir sunkus procesas, ir tikrai nepavyko pasiekti tai ko noriu pirmu bandymu. Daug laiko ir pastangų užtruko išmokti norvegų kalbą, kuri iki tol buvo visai negirdėta. Daug kartų teko nusivilti, nekartą net į darbo pokalbį nebuvau pakviesta. Tačiau nenuleidau rankų ir kaskart atsiradus naujam darbo skelbimui siunčiau savo motyvacinį laišką ir CV. Kol pagaliau buvau pastebėta.

Ar šiandien, po daugelio pasirinkimų, išsipildžiusių ir neišsipildžiusių svajonių jūsų istoriją galima pavadinti „sėkmės istorija“?

Savo istoriją aš tikrai pavadinčiau sėkmės istorija, bet ši istorija dar nepasibaigė. Nauji tikslai ir svajonės jau kirba galvoje.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos