erasmus header 960 tcm44 94793 thumb

Jei vis dar abejoji, ar verta registruotis į ERASMUS studijų mainų programą, paskaityk, ką apie savo patirtį sako Darja Dankina-Beyer. Paskutiniame paleontologijos doktorantūros kurse studijuojanti mergina nepraleido nei vienos progos ir pagal ERASMUS į užsienį keliavo net penkis kartus!  

 

Darja Dankina – Beyer

  1. Mano pažintis su ERASMUS prasidėjo pirmo magistro kurso pavasario semestre. Šia galimybe bandžiau pasinaudoti dar studijuojant bakalaurą, tik, mano pažymių vidurkis tuo metu nebuvo pakankamas. Studijuojant magistrantūroje jau nesusidūriau su tokia problema ir išvykau mokytis į antrą pagal dydį Švedijos miesto – Geteborgo universitetą. Buvau maloniai nustebinta puikiu švedų gebėjimu kalbėti anglų kalba. Dar labiau stebino Švedijos akademinė sistema. Egzaminų sesija ten neegzistuoja! Mes studijuodavome vieną dalyką, o kai kursas pasibaigdavo, laikydavom egzaminą ir pradėdavome mokytis kitą.

Prisimenu, jog Geteborgo universiteto studentai – organizatoriai mūsų atvykimui pasiruošė išties puikiai. Pirmoji savaitė buvo orientacinė: susipažinome su miestu, gavome dovanų krepšelius, klausėmės įvadinių paskaitų ir ekskursijų, lankėme švedų kalbos kursus pradedantiesiems, dalyvavome bendroje vakarienėje, kurioje lankėsi net ir pats miesto meras. Atvykę studentai buvo padalinti į grupes ir kiekvienai iš jų buvo paskirtas taip vadinamas ,,studybuddy“. ,,Studybuddy“ – tai vietinis studentas, kuris buvo atsakingas už grupės veiklą (aktyvų poilsį, susitikimai kavinėse, išvykos aplink miestą ir t.t.).  Tai labai padėjo mums greičiau susipažinti tarpusavyje. Nors praėjo jau beveik penkeri metai, iki šiol turiu ryšį su keliais žmonėmis iš savo grupės. Per šį laiką spėjome vieni kitus aplankyti savo šalyse, susipažinti su šeimomis, sudalyvauti vestuvėse ir t.t. Prisimindami visus šiuos įspūdžius supratome, jog per vieną semestrą spėjome sukurti savotišką ,,užsieniečių šeimą“ ir paragauti visai kitokio gyvenimo, nei kad esame įpratę savo šalyse. Šią ERASMUS patirtį dar ir šiandien prisimenu su plačia šypsena!   

  1. Antrą kartą išvažiavau į ,,Energy & Geoscience“ institutą esantį Slovakijos sostinėje Bratislavoje, kur praleidau tris mėnesius. Norėjau įsigilinti į kitą geologijos sritį – struktūrinę geologiją. Yra milžiniškas skirtumas tarp ERASMUS studijų ir ERASMUS stažuočių programų. Pirmas ryškus skirtumas – tu esi savarankiškesnis, t.y. atlieki praktiką įstaigoje, kuri įtraukia tave į projektą, paskiria tau užduotį ir duoda galutinį terminą, iki kurio laiko reikia užbaigti visus darbus. Dažniausiai įstaigos ar įmonės priima tik keletą naujų stažuotojų. Tuo metu aš buvau vienintelė praktikantė. Kolektyvas buvo šiltas ir draugiškas, gerai kalbėjo angliškai. Bratislavoje teko susidurti ir su keliais neigiamais niuansais. Nustebino faktas, jog gyventojai nekalbėjo nei rusų, nei anglų kalbomis. Kartais kioske ir autobuse nepavykdavo įsigyti talonėlių bei susikalbėti savo bendrabutyje.  

Patarimas būsimiems stažuotojams: stenkitės atidžiau rinktis bendrabutį, nes jame leisite nemažai laiko. Mano atvejis buvo toks, jog gavau didelį kambarį su balkonu ir savo vonios kambariu, bet neturėjau virtuvės ir šaldytuvo. Dažnai tekdavo gaminti darbe, o kartais net virdavau makaronus elektriniame virdulyje. Kaip ten bebūtų – bloga patirtis irgi patirtis! Turėjau daug laisvo laiko vakarais ir savaitgaliais, todėl stengiausi keliauti aplink miestą. Kad nesijausčiau vieniša, sukviesdavau draugus iš pirmos ERASMUS programos ir iš Lietuvos.

  1. Trečioji mano ERASMUS studijų programa vyko Vokietijos Kylio mieste. Būdama pirmame doktorantūros kurse, atlikau stažuotę Kylio Christiano Albrechto universitete. Doktorantai turi individualų studijų planą, todėl stengiausi išsirinkti naudingas ir lygiavertes paskaitas užsienyje. Pavyzdžiui, pasirinkau paskaitą, kuri vadinasi ,,How to write and publish scientific paper“. Doktorantūros studentai privalo paskelbti bent du mokslinius straipsnius, todėl įgytos žinios ateityje labai pravertė. Taipogi, šioje stažuotėje baigiau paleontologijos - biologijos krypties kursą ,,Identification and Taxonomy of Marine Invertebrates“, kuris vyko viename iš stipriausių jūrinių geomokslų institutų Europoje – ,,Helmholtz Centre for Ocean Research Kiel“ (GEOMAR). Kylio universitetas yra žymiai mažesnis negu Švedijos Geteborgo universitetas, kuriame pirmą kartą lankiausi su ERASMUS programa. Dėl šios priežasties, ERASMUS studentų šį kartą nebuvo tiek daug. Tiesa, pati tarptautinių studentų priėmimo procedūra buvo labai panaši.

 erasmus vokietijoje

  1. Antro doktorantūros kurso metu, pagal ERASMUS programą išvykau ketvirtą kartą. Šį kartą – į Ispanijos Valensijos universitetą. Čia sudalyvavau ir pirmojoje tarptautinėje jaunųjų paleontologų konferencijoje (International Meeting of Early-stage Researchers in Palaeontology (IMERP), kurią organizavo Valensijos universiteto paleontologijos profesoriai ir studentai. Per keturis mėnesius radau nemažai bendraminčių ir mokslininkų, kurie kaip ir aš tyrinėja išmirusias žuvis. Stažuotėje išmokau nemažai naujų dalykų: rankiniu būdu daryti žuvų mikroliekanų šlifus, analizuoti jų histologiją (vidinių medžiagų sandarą), savarankiškai dirbti prie ESM mikroskopo, dirbti su ,,Avizo“ programa bei kurti 3D fosilijų modelius. Praktika paliko neišdildomą įspūdį. Su Valensijos universiteto profesoriais ir studentais bendradarbiaujame iki šiol, rašome bendrus straipsnius.

 

  1. 2017 metais Graikijoje vykusioje Antrojoje tarptautinėje jaunųjų paleontologų konferencijoje (IMERP) susipažinau su paleontologe iš Lenkijos Opolės universiteto. Ten ir išvykau su penktuoju savo ERASMUS. Ši praktika truko vos porą mėnesių. Per tą laiką tyrinėjau savo Lenkijos atodangoje surinktus disertacinio darbo mėginius. Lenkijoje išmokau atlikti EDS geocheminius tyrimus ir, naudojant ,,Quantax 70“ programą bei ESM mikroskopą, interpretuoti gautus duomenis. Be viso to, Opolės universitete veikė tarptautinė paleontologijos krypties magistrantūros studentų grupė, tad, klausydamasi paskaitų, turėjau puikią progą tobulinti savo anglų kalbą.

ERASMUS programa – tai puikus šansas pamatyti kitas Europos šalis, nors trumpam pabūti jų gyventoju, pažinti kitas kultūras, praplėsti mąstymą ir praturtinti vidinį pasaulį!  Grįžęs iš studijų užsienyje būsi šiek tiek kitoks. Tai nepamainoma galimybė užmegzti naudingų mokslinių ryšių bei rasti naujų draugų. Niekada nesigailėjau išvykusi pagal šią programą. Tiesa, kiekvieną kartą prieš išvykstant būdavau kupina įvairių baimių ir dvejonių. Džiugu, kad jos visiškai nepasiteisino! Jeigu būtų įmanoma – viską pakartočiau, ypač – ERASMUS išvyką į Švediją, nes pirmos patirties įspūdžiai lieka visam gyvenimui! 

 

Įsitikinai? Skubėk registruotis https://www.erasmus.tprs.vu.lt/ iki rugsėjo 22!

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos